Sorular | Soru sor

Kızdığın birinin başına gelene sevinmek...

Efendim geçenlerde küs olduğum, kızdığım bir tanıdığın başına bir musibetin geldiğini, onulmaz bir hastalığa yakalandığın duydum ve içimden "oh olsun, Allah'ıma hamdolsun, bana bunu da gösterdi" diye geçirdim, fakat sonra da bundan dolayı çok üzüldüm, huzursuz oldum, daha açıkçası korktum, aynı şeyin benim ya da sevdiklerimin başına da gelebileceğini düşünerek. Bu konuda rahatlatıcı bir bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Slm Tşk.

Değerli kardeşim;

Ashab-ı kiramdan Vâsile bin el-Eşka' (r.a.) Rasûlullah Efendimizden (s.a.v);

"(Din) kardeşine gelen bir musibet ve kötülükten dolayı sakın sevinme! Sonra Allah (c.c.) onu rahmetiyle kuşatır da, seni imtihan eder (belayı senin başına verir)" buyurduğunu nakletmiştir. [et-Terğîb ve’t-Terhîb (terc.), 5, 97-98, Hadis no: 19; Tirmizî Sünen'inde rivayet etmiştir]

***

Büyük veli Serî es-Sekatî (k.s.) hazretlerine, "tâati nasıl yapmak gerekir" diye sordular. Şöyle cevap anlattı o Allah dostu:

- Bir kere "el-hamdülillâh" dediğim için, 30 yıldır istiğfar ediyorum.

- Bu nasıl iş? denilince,

- Bağdat’ta yangın çıkmış, bir çok dükkân ve ev yanmıştı... Benim dükkânımın yanmadığı haberi verilince 'elhamdülillâh' demiştim. Bu hâl, bütün dükkânlar yanarken benim sevinmem demekti, kardeşlik ve insanlığa aykırıydı. Bundan dolayı istiğfar ediyorum dedi.

***

Demek ki bize düşen-yakışan; İslâmî ahlâk ve âdaba uygun olan davranış, hiçbir mü'minin başına gelecek felaketlerden dolayı sevinmemektir... Hatta o felaketin bize uğramaması sebebiyle hamd ve şükürde de bulunmamalıyız. Tam aksine, herhangi bir musibete düçar olan kardeşimizin sıkıntısını paylaşmalı, üzüntümüzü ızhar ederek, bir an evvel kurtulmaları için elimizden gelen yardımı esirgememeliz... Gıyabında hayır-dualarda bulunmalıyız. Yoksa aynı felaket ve musibetle biz de yüz yüze kalırız. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bize bunu hatırlatıyor. Allah dostu, Rasûlullah'ın varisi Serî-i es-Sekatî hazretleri de kendi yaşadığı bir hadise üzerinden uyarıyor bizleri...

Önceki yaptığınız, yanlış; sonraki dönüşünüz, pişmanlığınız ise doğru bir davranış... Önce yalpalamış, sonra rotayı düzeltmişsiniz. Sürekli bu hal üzere kalmaya gayret ediniz.

Rabbim cümlemize ve bilcümle Ümmet-i Muhammed'e birbirimizi hakiki muhabbetle sevebilmeyi nasip eylesin ve bu muhabbette daim kılsın.

kötülük, Kızdığın birinin başına gelene sevinmek, musibet, sevinme!, kuşatır, imtihan,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com