Sorular | Soru sor

Saç boyası ve intihar edenin cenaze namazı…

Selamün aleyküm sayın hocam. Birinci sorum, saç boyatmanın hükmü, ikinci sorum ise intihar edenlerin namazı kılınır mı, her hangi bir sağlık sorunundan dolayı bunalıma girip intahar edenlerin durumu nasıl değerlendirilir? Saygılarımla hocam.. Levent Kutluay - Van

Ebû Hüreyre (r.a.) anlatıyor:

"Rasûlullah (s.a.v.) buyurdular ki: "Yahudîler ve Hıristiyanlar (saçlarını) boyamazlar. Siz onlara muhâlefet edin." [Buhârî, Libâs 67, Enbiya 50; Müslim, Libâs 80, Hadis no: 2103; Ebû Dâvud, Tereccül 18, Hadis no: 4203; Nesâî, Zînet 14, Hadis: 8, 137; Tirmizî, Libâs 20, Hadis no: 1752]
Bu hadis Tirmizî'de "(Saçınızdaki) aklıkların rengini değiştirin, Yahudîlere benzemeyin!" şeklinde gelmiştir.

Hadis değişik yollardan gelmiştir. Ahmed ibn Hanbel'in bir rivâyetinde, Ensâr'dan yaşlanmış, sakalları aklaşmış bir ihtiyarlar grubuna rastladığı vakit: "Ey Ensar topluluğu (saçlarınızı) kızıla boyayın, sarıya boyayın ve Ehl-i Kitâb'a muhâlefet edin!" tavsiyesinde bulunmuştur.

el-Halîmî (rh.), saçı siyaha boyamanın erkekler hakkında mekruh olduğuna, kocası sebebiyle kadının siyaha boyamasının mekruh olmadığına hükmetmiştir.

Meseleyi iki duruma irca ederek şöyle özetleyebiliriz:

a) Bir yerde saç boyama âdeti varsa, buna uymamak dikkatleri çekeceğinden, şöhrete sebep olur, bu ise mekruhtur. Aksi de böyledir, yani boyama âdetinin olmadığı bir yerde boyamak dikkat çekeceğinden orada da boyamak mekruh olur.

b) Hüküm, ağaran saçın manzarasına bağlıdır. Yani, bir kimsenin ağaran saçı güzel bir manzara arzediyor, o haliyle boyanma durumundan daha temiz ve nezih görünüyorsa, boyamamak evladır… Ama aksine, akları çirkin ve iğrenç bir manzara arzediyorsa boyanması evlâ olur.

Şâfiî mezhebinden olan Nevevî, Kadı İyâz'dan bu bu hususta nakiller yaptıktan sonra şöyle der:

"Doğru ve sünnete uygun olanı, mezhebimizin görüşü olarak kaydettiğim hükümdür" . Yani kadın olsun, erkek olsun saçlarını kızıla veya sarıya boyamaları müstahaptır, siyaha boyamaları ise caiz görülmemiştir.[İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr (Terc.), İstanbul, 1982, XV, 378, XVII, 314]

Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus şudur:

Saç boyasının saç tellerinin üzerinde tabaka teşkil etmemesi gerekir, saçlarda sadece renk olarak bulunmalıdır. Eğer tabaka teşkil ederse, suyun alta işlemesine engel teşkil edeceği için gusle mâni olur, –Allah korusun- kullanan kişi cünüplükten kurtulamaz. O bakımdan kadın olsun erkek olsun, kınadan veya kına gibi tabaka teşkil etmeyip sadece renk bırakan boyalardan başka bir madde ile saç boyamak caiz olmaz.

***

Kur'an-ı Kerîm'de şöyle buyurulur:

"Ey iman edenler, mallarınızı aranızda karşılıklı rıza ile gerçekleştirdiğiniz ticaret yolu hariç, batıl yollarla yemeyin. Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir"[Nisa suresi, 29]

Ayette, fiilen cana kıyma manası yanında, Allah'ın haram kıldığı şeyleri işlemek, günaha dalmak ve başkalarının mallarını bâtıl-haksız yollarla yemek sûretiyle kendisine yazık etmek, ahiret hayatını mahvetmek anlamı da vardır.[İbn Kesîr, Tefsîru'l-Kur'ani'l-Azim, İstanbul, 1985, II, 235]

İntihar edenin cenaze nazanın kılınıp kılınmaması hususunda ihtilaf vardır ama kılınması daha iyidir. Evet bazı âlimler, ceza olsun için, ‘bak intihar edenin namazı bile kılınmıyor’diyerek günahının büyüklüğünü göstermek için ve intihar girişimleri/olayları ortadan kalksın için kılınmaması yönünde fetva vermişlerdir. Ancak;

İslâm âlimlerinin çoğunluğuna göre, intihar eden dinden çıkmış olmaz, üzerine cenaze namazı da kılınır. Başta İmam-ı Âzam ve İmam Muhammed (rahımehumallah)olmak üzere İslâm âlimlerinin ekserisinin görüşü bu şekildedir. İster kazâen, yani elinde olmadan olsun, isterse kasdi olarak olsun cenaze namazı kılınır.

Hayber Gazvesi'nde intihar eden Kuzman'ın cehennemlik olduğu bildirilmişse de, cehennemde ebedî olarak kalacağını belirten açık bir ifade yoktur. Bu yüzden intihar suçunu işleyenin cezasını çektikten sonra cehennemden kurtulacağı umulur. Fakat bunun için, intihar edenin son anda ‘mü'min’ sıfatını taşıması ve intiharın helâl olduğuna itikad etmemiş (haramlığana inanıyor) olması da şarttır (Kâmil Miras, Tecrid-i Sarih Tecr. Ve Şerhi, X, 270).

***

S o n u ç :

İntihar edenin cenaze namazı kılınır. Lakin insanın kendi canına kıyması, şu veya bu sebepten dolayı intihar etmesi ne aklen, ne dinen hiçbir şekilde meşru karşılanmaz, caiz görülmez.

Çünkü, böyle bir teşebbüste bulunan kişi, herşeyden önce Allah tarafından kendisine emanet edilen hayat nimetine tecavüz etmiş, büyük bir vebal altına girmiş olur.

Ayrıca böyle bir insan Müslümanların gözünde iyi olarak anılmaz, hakkında iyi düşünülmez. Büyük bir günaha girdiği için âhirette de Cehennem azabını hak eder. Tabii Cenab-ı Hak dilerse affeder, dilerse cezalandırır…

Rabbimizden dileğimiz-niyazımız; bütün mü’minlerin topyekün günahlarını afv u mağfiret buyurmasıdır. Rahmetiyle muamele eylemesidir. Ümitvarız…

siyah, Hıristiyanlar, Yahudiler, Saç boyası, kızıl, sarı, intihar, cenaze namazı, Ayrıca bkz.http://sorular.mollacami.com/soru-ve-cevaplar-287.html,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com