Nişan bozulduğunda alınan eşyaların durumu ne olacak?..
Soru: Nişanlılar ayrılmaya karar verip yüzükleri atarak nişanı bozduklarında, nişan esnasında alınan-verilen yiyecek-giyecek ve diğer eşyaların durumu ne olacak? Veren verdiklerini geri alabilir mi? Ama kız tarafı olsun ama oğlan tarafı olsun? Slm
Hulâsatü’l-Ecvibe, cilt: 1, sayfa: 39’da Behcetü'l-Fetâvâ'dan naklen şöyle denilir:
"Zeyd, (evlilik) namzedine (adayına) nişan (hediyesi) adıyla birtakım eşya verip onlar henüz kadında mevcut iken evlenmekten vazgeçse, Zeyd o şeyleri geri almaya muktedir olur."
Yani; nişan, nikah mahiyetinde bir akit değildir. Bu sebeple, verilen hediyeler, iki tarafın arasını te'life (uzlaştırma-bağdaştırma ve alıştırmaya) yarayan şeylerdir. Ancak, aralarının bozulması halinde, iki taraf da elde bulunan eşyayı geri vermek zorundadırlar.
Meseleyi biraz daha açacak olursak şunları söyleyebiliriz:
Yenilip içilen, giyilip kuşanılan eşyalardan olup da kullanılmış, eskitilmiş olanlar tazmin yoluna gidilmez, yani ödettirilmez. Her iki taraf da, elde mevcut olan ve giyilip kullanılıp eskitilmemiş olan eşyayı geriye verir. Buna zinet eşyası olarak takılan altınlar vs. de dahildir.
Ama şayet nikâh kıyılmış fakat gerdeğe girilmemiş ise, mehir olarak verilen altının yarısı kadının olur, yarısı erkek tarafına iade edilir. Nikâhlanıp-evlenip gerdeğe girdikten sonra ayrılık vuku bulursa, mehrin tamamı kadının olur.
nişan, yüzük, atarak, bozduklarında, eşyalar, kız tarafı, oğlan tarafı,