Abdestte ve gusülde yara üzerine mesh...
Hocam, kolumda abdest bölgemde su değmemesi gereken bir yara var, mesh yaparak aldığım gusül abdesti geçerli olur mu, cünüplükten kurtulmuş olur muyum? Abdülbaki Soylutürk - Belçika
Değerli kardeşim;
İdrarı tutamama, devamlı kusma, yaranın ya da burnun devamlı kanaması gibi abdesti bozan ve kısmen süreklilik taşıyan bedenî rahatsızlıklara fıkıh lisanında özür denir. Bu durumdakilere de özürlü kimse denilir.
Yüce dinimiz İslâm, kolaylık ve rahmet dinidir… Namaz başta olmak üzere, mü’minlerin ibadetlerini zamanında ve şartlarına-adabına uygun şekilde yerine getirebilmeleri hem bir vazife hem de bir haktır.
Bu sebeple “Allah her şahsı, ancak gücünün yettiği ölçüde mükellef kılar”[Bakara suresi, 286] ayet-i kerimesi mucubince kişiye gücünün üstünde yük yüklememiş… İbadet hayatı da dahil daima kolaylığın sağlanmasını, zorluk ve sıkıntının önlenmesini esas edinmiştir.
O bakımdan normal durumlarda abdesti bozan şeyler hususunda, özürlü kimseler için özel hükümler getirilerek, bu kimselerin ibadetlerini yapabilmelerine fırsat tanınmıştır.
Su bulunmadığında veya suyun kullanımının sağlığa zararlı olduğu durumlarda teyemmüm imkânı, yaranın üstüne meshetme hükümleri de yine İslâm'ın hem namazı ferdin aslî vazifesi ve dinin direği saymasının hem de kolaylık esaslarının birer örneğidir.
Üzerinde ilâç, merhem bulunan yaraların meshi de, sargı üzerine mesh hükmündedir.
Sarılı bulunan bir organın abdest alırken su ile yıkanması sağlık açısından zararlı ise, bu sargı çözülmeyip üzerinin meshedilmesiyle yetinilir.
Yapılan bu mesh o uzvu/organı hükmen yıkamak sayılır. Hatta mesh de zararlı ise ondan da vazgeçilebilir.
Sargının çoğunluğunu sadece bir defa meshetmek kâfidir. Sargının abdestsiz veya cünüp iken sarılmış olması meshe engel değildir.
Abdestte ve gusülde yara üzerine mesh, cünüplük, İdrarı tutamama, devamlı kusma, yaranın ya da burnun devamlı kanaması, özür, özürlü,