Sorular | Soru sor

“Onda dokuz, onda bir…”

Soru: “Siz öyle bir zamandasınız ki, içinizden kim emredildiklerinin onda birini bırakırsa helak olur, sonra öyle bir zaman gelecek ki, o zamanda yaşayanlardan kim emrolunduğunun onda birini yaparsa kurtulacaktır” diye bir hadis var mıdır, varsa kaynağını belirtir misiniz, bununla ilgili açıklamalarda bulunur musunuz?


Evet, o söz hadistir, Ramûzu’l-Ehadis 136’ncı sayfada 1753 no’lu hadis olarak mezkürdür. Taberâni, Mu’cemü’l-Kebîr’inde Ebu Hüreyre’den (r.a.) rivayet etmiştir. Rasûlullah (s.a.v.) ashabına hitaben aynen öyle buyurmuşlardır.

İlk devirde Mekke ve Medine hayatında Müslümanların maruz kaldığı sıkıntıların, eziyetlerin benzerleri, son zamanlardaki samimi Müslümanlara da yapılacak... Sürgün, işkence, hapis vs. gibi eziyetler görecekler... Hatta sokağa çıkamayacaklar. Onlara yapılan bütün eziyetler, tüm işkenceler berekete, manevi kazanca vesile olacak… Rütbeleri yükselecek. Ahir zamanın garipleri de bunlar olacak. [İbn Mâce, Sünen, II, 1306, Hadis no: 3956] İmanı muhafaza/dindarlık elde kor tutmak kadar zorlaşacak.[İbn Mâce, Sünen, Hadis no: 4023] Mükafatın büyüklüğü belanın büyüklüğü nisbetindedir. Bela katlandıkça ecir de katlanır. [A.g.e., II, 1334, Hadis no: 4031- 4032] Bu noktadan sahabelerle benzerlikleri olacak ümmetin sonunun...

Bu hadiste dinin onda birini yapmak, kemiyet olarak deği keyfiyet olaraktır.
Yani İman esaslariyle birlikte namaz, oruç v.s. ibadetleri ifa etmede ve genel olarak dini yaşamada, sahebelerin yaptığının onda biri keyfiyetinde yapmak ahir zamandaki Müslümanların kurtuluşu için yeterli olacaktır.

Yoksa kelime-i şehadet, namaz, oruç, zekat gibi ibadetlerden birini (mesela; sadece kelime-i şehadet getirmek) yapıp diğerlerini terk etmek değildir anlatılan…

Buna benzer bir hadiste şöyledir:

“Ümmetim, evveli mi sonu mu daha hayırlıdır kesin bilinmeyen yağmur gibidir.” [el-Câmi' li-Ahkâmi'l-Kuran, IV, 172]

Rasûlullah’ın (s.a.v.) burada yağmur kelimesini seçmesi manidardır. O ümmetini, faydalı yağmur yüklü bulutlardan yağan bir yağmura benzetmektedir. Ümmetin evveli bu hayırlı yağmurun başı, ahiri de bu faydalı yağmurun sonudur.

Ayrıca, Rasûlullah Efendimiz(s.a.v) sahabelerle ahir zamanda gelecek fıskın, günahların, kebairin, şerlerin zuhurunda, dinin hükümlerini uygulayacak kimseleri hayır cihetinde sahabelere benzetmektedir.

Efendimiz (s.a.v.) birgün sahabelerine:

- “Ah keşke bana doğru, havuza gelen kardeşlerimi bir görsem de, içlerinde şerbetler olan kâselerle onları karşılasam. Cennet’e girmeden önce, onlara (Kevser) havuzumdan içirsem.” Bu sözleri üzerine ona denildi ki:

- “Ey Allah’ın Rasûlü biz senin kardeşlerin değil miyiz?” O şöyle cevap verdi:


- “Sizler benim ashabım (arkadaşlarım)sınız. Benim kardeşlerim de, beni görmedikleri halde bana inananlardır. Mutlaka ben Rabbimden sizinle ve beni görmeden iman edenlerle gözlerimi aydınlatmasını istedim.” [Ramûzu’l-Ehadis s. 361, 4460 hadis]

Bir başka benzer hadis-i şerifte de şöyle buyurur:

- “Muhakkak ki kardeşlerime kavuşmamı arzuladım.” (Bunun üzerine kendisini dinleyenler) şöyle dediler:

- “Biz senin kardeşlerin değil miyiz?” O şöyle cevap verdi:

- “Sizler benim ashabım ve kardeşlerimsiniz. Benden sonra da beni görmedikleri halde bana inanan bir topluluk gelecektir.”

Onda dokuz, onda bir, helak, kurtulacaktır, Ramûzu’l-Ehadis, evveli, sonu, bulut, yağmur,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com