Namazda selâm ve sonrası…
Hocam, cemaatle namaz kılarken selamda niyetimiz ne olması gerekir ve selamın ardından hemen kalkabilir miyiz? Slm
İmam namazdan sonra iki tarafa selâm verirken "aleyküm" kelimesi ile yani ‘Allah’ın selamı ve rahmeti sizin üzerinize olsun’ derken Kirâmen Kâtibîn’i, Hafaza meleklerini ve bütün cemaatı kasdeder...
Cemaattan her biri de sağ tarafa selâm verirken, aynı şekilde o taraftaki meleklerle cemaatı ve imam eğer o tarafta veya kendi hizasında ise imamı da niyetine alır…
Sol tarafa selâm verirken de o taraftaki meleklerle cemaatı ve imam o tarafta ise imamı kasdederek onlara selâm vermiş olur.
Yalnız başına namaz kılanlar da bu selâm ile yalnız Kirâmen Kâtibîn ve Hafaza meleklerini kasdederler.
***
Cemaat selâmdan sonra: "Allahümme ente’s-Selâmü ve minke’s-Selâm, tebârekte yâ ze’l-celâli ve’l-ikrâm" cümlesi okununcaya kadar yerlerinde dururlar. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) böyle yaparlardı. Selâm verilir verilmez hemen kalkmak uygun olmaz.
Meali: "Allah'ım! Sen selâm sıfatının sahibisin, selâm/selâmetlik sendendir. Bütün noksanlıklardan berîsin. Dünya ve ahiret selâmeti ancak senin yardımınla olur. Sen mukaddessin, ey celâl ve ikram sahibi olan Rabbim!.."
Bundan sonra yerlerinden kalkıp sünneti veya duayı başka uygun bir yerde tamamlarlar. Bundan ziyade yerlerinde durmaları kerahete girer. Farzdan sonra saffı bozmaları müstahaptır. Bunu yapmakla sonradan gelenler namazın tamamlanmış olduğunu anlarlar.
namaz, selam, aleyküm, Kirâmen Kâtibîn, Hafaza melekleri, bütün cemaat, Allahümme ente’s-Selâmü ve minke’s-Selâm,