Bayramlarda oyun ve eğlence…
Hocam bizim memleketin insanı oyuna eğlenceye biraz fazla düşkün, özellikle bayramlarda pek rahat durmazlar, her fırsatta bir oyun eğlence buluverirler kendilerine, ben de din görevlisi olduğum için engel olmaya çalışıyorum, bunun ölçüsü nedir? S Syglar (İsim saklı)
Kıymetli hocam;
Bayramda izhar-ı meserret (sevinçli görünmek) dinin şeairindendir. Yani İslam'ın belirleyici özelliklerinden sayılır.
Bundan kaçınmak, hele-hele son yıllarda olduğu gibi, bayramı bir takım nefsanî arzu ve isteklerin gerçekleştirilmesi için fırsat olarak kullanmak… Deniz sahillerinde, turistik gezilerde geçirmek, toplumdan kopmak bu dinî gereğe riayet etmemek demektir.
Bayram, toplumdan kopma, yalnız kalma anlamında tatil değildir.
Bayram, din kardeşleriyle birlikte sevinme, onlarla bütünleşme fırsatıdır.
İçinde masiyet/günah bulunmayan, günaha sebep olmayan oyunlar ve seviyeli eğlenceler île sevincini izhar etme günüdür.
Def çalarak oynayan iki kızcağızı gören Hz Ebu Bekir (r.a.), "Rasulullah'ın evinde şeytan düdüğü, hem de bayram gününde?" diye müdahalede bulunmak isteyince Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz,
- "Ey Ebü Bekr! Her toplumun bir bayramı, sevinç günü vardır; bu da bizim bayramımızdır (dokunma) !" [Bkz. Müslim, Sahih, Iydeyn, 16] buyurmuş…
Böylece meşru eğlencenin Müslümanların da hakkı olduğunu duyurmuştur.
Velhasıl, ölçü meşruiyettir; sınırlar zorlanmadığı, aşılmadığı sürece, bayram-seyran gibi sevinç günlerinde, oyun ve eğlenceye de izin vardır.
Bayramlarda oyun ve eğlence, Bayramda izhar-ı meserret (sevinçli görünmek) dinin şeairindendir, Ey Ebü Bekr, Her toplumun bir bayramı, sevinç günü vardır, bu da bizim bayramımızdır,