Kur'an'ın tertibi tevkıfî'dir
Kur'an'ın tertibi nasıldır, sure ve ayetlerin sırası neye göre yapılmıştır? Bu sıralama değiştirilebilir mi?
Kur'an'ın ayetlerin-surelerinin tertibi "tevkıfî"dir. Değiştirilemez! Bunun böyle olması gerektiğini, Allah Teala'nın emriyle Rasûlullah Efendimize (s.a.v.) Cebrail aleyhisselâm talim etmiş/öğretmiş/bildirmiştir. İslamî ilimler ıstılahında bu duruma “tevkıfî” denilmektedir. Bunun gibi Allah Teâlâ'nın isimleri de tevkıfî'dir. Yani şerîatin bildirdiği isimlerle zikredilebilir ancak. Bunlardan başka isimler ile Allah'ı zikretmeye/anmaya şerîat (İslâmiyet) izin vermemiştir.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz her Ramazan ayında Cebrail (a.s.) ile karşılıklı olarak Kur’ân-ı Kerim'in o güne kadar nâzil olan ayetlerini “Mukabele” şeklinde okuyarak tekrar etmekteydiler.
Ayrıca Rasûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) sahabelere (r.anhüm) kıldırdığı namazlarda okuduğu ayet ve surelerle de onlara Kur’an'ı öğretirlerdi. Elbette Hz. Cebrail’in (a.s.) talimi ve tertibi üzere bunu yapardı. Vahiy kâtiplerine de bu tertip üzere yazdırırdı.
Malumdur ki surelerin bir kısmı Mekkî, bir kısmı Medenî, bir kısmı da karışıktır. Yani surenin bir bölümü Mekke’de nazil olmuş, mütebakisi ise Medine’de indirilmiştir.
Lakin hangi ayetlerin hangi surede ve hangi ayetler arasında okunacağı ve yazılacağı “Levh-i Mahfuz"daki tertip üzere Hz. Cebrail tarafından Sevgili Peygamberimize öğretilirdi. Peygamberimiz (s.a.v.) de katiplerine bu şekilde yazdırır, okurlar, okuturlar ve öğretirlerdi.