Ümmü veled: Çocuğun anası…
Hocam, ümmü veled ne demek, fıkıhta bununla ilgili farklı hükümler var mıdır, varsa nelerdir? Tşk ederim Slm..
Ümmü veled; iki kelimeden yani anne manasına olan “el-ümm” ve çocuk anlamındaki “el-veled” kelimelerinden meydana gelmiş mürekkep/birleşik bir isimdir. Manası, çocuğun anası demektir. Sahibinden/efendisinden çocuk dünyaya getiren cariye manasında bir fıkıh tabiridir.
İslâm hukukunda Ümmü velede ait hususi hükümler vardır. O, bir açıdan cariye gibidir… Efendisi ona, daha önce olduğu gibi hizmet ettirmek, başkasının işinde ücretle çalıştırmak, mükâtebe anlaşması yapmak ve onunla cinsi ilişkide bulunmak hakkına sahiptir.
Bazı açılardan ise hür gibidir… Sahibinin onu satması, âriyet yoluyla bir başkasına bağışlaması caiz değildir. (Âriyet, geçici olarak, vadesiz alınan yahut verilen şey, yani ödünç, emânet verilen şey demektir.)
Ancak onu azad etme yetkisine sahiptir. Şayet azad etmeden efendi ölürse, ümmü veled kendiliğinden hür olmuştur. [el-Merğınânî, el-Hidâye, II, 68 vd.; el-Mevsılî, el-İhtiyâr li Tâlîli'l-Muhtâr, IV, 32 vd]
Ümmü veled: Çocuğun anası, cariye, hizmet ettirmek, başkasının işinde ücretle çalıştırmak, mükâtebe anlaşması yapmak, onunla cinsi ilişkide bulunmak hakkına sahiptir,