Sorular | Soru sor

Dövme, müzikli ilahi...

S.aleyküm hocam; dövme yaptırmanın dinen sakıncasını tam olarak öğrenmek istyorum, suyun deriye geçmesine engel oluyor mu?
-Müzikli ilahi konusunda net bir bilgi... Çalgı aletlerinden def ve ney dinlemek caiz midir? Slm ve saygılar...

Dövme, bildiğiniz gibi insan vücudunda cild altına boya maddesiyle yapılan kalıcı şekil ve desenlerdir.

İnsanlar, çok eski zamanlardan beri vücutlarının çeşitli yerlerine dövme yaptırmışlardır. Bugün de bu çirkin âdet, yer yer sürdürülüyor. Avrupa ve Amerika'da bazı gençler bunu bir "süs" şeklinde yaparken, yurdumuzda da birtakım havai gençler –maalesef– onları taklit ediyor... Cahiliye Arapları dövmeyi süslenmek için yaparlarken; dövme ile bedenlerine çeşitli şekil ve suretler yaparak bununla mafsallarının güç kazandığına inanırlardı. Bugün ise bu tamamen bir özentiden öteye geçmemektedir.

İlkel dövme ana hatlarıyla, deriye yan yana küçük delikler açmak ve bu deliklere is, sürme, mürekkep, kına, çivit gibi boyalı maddeler doldurmak suretiyle yapılır. Bunun yanında bıçakla veya tırnakla derin yarıklar meydana getirerek, yahut süslenecek kısımlara barut gibi yanıcı maddeler sürüp yakarak yapılanları da vardır.

Modern dövmeciler ise özel olarak imal edilmiş elektrikli dövme kalemleri kullanmakta ve dövme yaptıran şahsın acı duymaması için de cildine lokal anestezi uygulamaktadır.

İlkel dövmelerin genellikle mavi renkte olmasına karşılık modern dövmeler, çeşitli sentetik boyalar kullanıldığı için, bir tablo gibi renkli olabilmektedir.

Yüce dinimiz İslâm dövmeyi yasaklamıştır. Hatta Hz. Musa’nın şeriatinde ona indirilen ilahi kitap Tevrat’ta da vücuda dövme yaptırmak, ölü arkasından düzenlenen ağıt sırasında ağlayanın tırnaklarıyla yüzünü yırtması olayı ile birlikte ele alınmış ve, "Ölüler için bedeninizde yara açmayacaksınız, kendinize dövme-işaret koymayacaksınız" [Levililer, 19/28] cümlesiyle her ikisini de yasaklamıştır.

Arapça'da “veşm” kelimesiyle ifade edilen dövme, Rasûlullah (s.a.v.) devrinde Câhiliye çağının bir uzantısı olarak özellikle kadınlar arasında yaygın bulunuyordu.

En güzel şekilde yaratılan insanın tabii görüntüsünde değişiklikler yapılmasını hoş karşılamayan İki Cihan Serveri Efendimiz (s.a.v.), bu türden çeşitli uygulamalar yanında dövmeyi de yasakladı… Dövme yapan ve yaptıran kadınlara Allah'ın lânet ettiğini bildirdi. Bir fiili işleyenin Allah tarafından lânetlenmesi, onun haram olduğunu gösterir. [Bkz. Buhârî, Sahih, Libâs, 87; Müslim, Sahih, Libas, 119-120]

Mevzu ile ilgili hadis metinlerinde sadece kadınların zikredilmesinin sebebi, Arap toplumunda bugün olduğu gibi daha çok kadınların dövme yaptırmasıdır. Dövme yaptırmanın dinî hükmü açısından kadınla erkek arasında fark yoktur.

***

Dövmeyi yaptıran insan nasıl hareket edecektir?

İmam Nevevî (rh.), sağlık bakımından zarar vermediği takdirde dövmenin vücuttan giderilmesi gerektiğini söyler. Yapılacak operasyonun vücuda zarar vermesi veya geride çirkin bir manzara bırakması sebebiyle dövme giderilemezse, kişi tevbe ve istiğfar etmekle günahından kurtulur. [Şerhu Müslim, XIV, 106]

Bundaki hüküm, dövmeyi yaparken kullanılan maddeye göre değişir. Şayet bu maddeler dinen necis sayılanların arasında bulunuyorsa, dövme de o hükme girer. Şayet temizse, o da temizdir. Bunda yapılacak şey, eğer ufak bir müdahale veya ameliyatla halledilebiliyorsa, gidermeye çalışmaktır. Şayet giderilemiyor, buna da imkân bulunamıyorsa, o şekilde bırakılır. Çünkü Cenab-ı Hak kuluna kaldıramayacağı yükü yüklemez, onun üstesinden gelemeyeceği, yapamayacağı şeyleri ondan istemez.

***

Dövme abdeste ve gusle engel olur mu?

Dövme, dış derinin altında yer alıyor. Abdest ve gusülde ise derinin altını değil, üstünü yıkamak farzdır. Dövme de derinin altında kaldığına göre, onun, bedenin herhangi bir yerinde bulunması abdeste ve gusle mâni olmaz. Üzerinin yıkanmasıyla abdest ve gusül sahih/geçerli olur.

Ayrıca dövme, namaz kılmaya, tâatleri yerine gitirmeye, camiye ve cemaate gitmeye, Kur’an okumaya, zikre-fikre da asla engel değildir.

Böyle bir günahı işlemiş olan kimse de Allah'tan mağfiret diler, tevbe-istiğfar eder… Ve inşallah kabul de edilir.

***

Müzikli ilahi meselesi daha önce sorulmuş ve cevapmaştık. Lütfen aşağıda vereceğimiz linke/linklere bkz.
Def ve ney'in yeri bellidir. Onunla ilgili de, şu linke bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/524-dugunlerde-calgi-muzik-sakal-ve-biyik-hakkinda.html
http://sorular.mollacami.com/soru-ve-cevaplar-256.html http://sorular.mollacami.com/soru-ve-cevaplar-257.html

Müzikli ilahi, Dövme, is, sürme, mürekkep, kına, çivit, def, ney,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com