Sorular | Soru sor

Hac mebrûr, sa'y meşkûr, zünup mağfûr ve ticâreten len tebûr

Hocam, Hac ve ömre esnasında sık duyduğumuz dua mahiyetindeki şu tabirlerin manası nedir:
- Hac mebrûr
- Say meşkûr
- Zunup mağfûr
- Ve ticâreten len tebûr.

Öncelikle Cenab-ı Rabbi'l-âlemin cümlemizin haccını makbul, ömresini mergup eylesin.

Rabbimizin hudutsuz rahmetinden umudumuz odur ki; haclarımızı mebrûr, sa'yimizi meşkûr, zünûmuzu mağfûr, hâlimizi merhûm, ticaretlerimizi de "ticareten len tebûr" sırrana mazhar buyursun.

Üzerimizdeki nimetini tamamlasın, âfiyitimizi devam ettirsin, ömrümüzü faydalı kılsın, rızkımızı geniş eylesin ve hüsn-i hâtimeler/güzel sonlar/iman-ı kâmil üzre irtihaller nasip ve müyesser kılsın.

***

Gelelim tabirlerin-terkiplerin manalarına...

"Hac mebrûr", haccun mebrûrun demektir. Kısaca dua makamında kullanılan bir tabirdir. Allah haccınızı mebrur/makbul eylesin, demeyi kastediyor kişi...

***

"Sa'y" yani 'sin-ayn' ve 'ya' harflerinden meydana gelen bu kelime, lûgatte; çalışma, çabalama, gayret etme manalarına geliyor. Millî şairimiz bir şiirinde şöyle der:

'Bekayı hak tanıyan, sa'yi bir vazife bilir Çalış; çalış ki, beka sa'y olursa hak edilir'

Keza bu kelime, yerine göre iş ve ekmek manasında da kullanılır.

Malumunuz, yeni geldiniz, hac esnasında Safa ile Merve arasındaki 7 defa gidip gelmeye de sa'y denilir.

Çoğunlukla da bu tabir, sizin de karşılaştığınız üzre "Allah sa'yinizi meşkûr eylesin" şeklinde dua makamında kullanılır

***

'Meşkûr'a gelince... Bu kavram da, teşekküre lâyık, teşekkür edilecek, makbûl, beğenilmiş, övülmüş anlamlarında kullanılır. Bu durumda;

"Sa'yun meşkûrun", sizin ifadenizle kısaca "Say meşkur" terkibinin manası, 'çalışıp çabalamalarımızı, gayretlerimizi makbul ve övülmeye layık eyle (merdûd/reddedilmiş, makbul olmayan sınıfından uzak kıl)" demek olur.

***

"Zünûp mağfur"; bu da "Allah günahlarınızı bağışlasın" manasında gene kısaltılmış bir dua cümlesi...

***

"Ticaraten len tebûr", asla zarar-ziyan etmeyecek bir ticaret, demektir.

Fâtır suresinin 29. ayetinin son cümlesidir. Ayetin tam meali şöyledir:

"Muhakkak ki Allah’ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden, gizlice ve açıktan Allah yolunda harcayanlar, asla zarar etmeyecek bir ticaret umabilirler."

***

Şah-ı küll Muhammed Bahauddin (k.s.) hazretlerinin Evrâd-ı Bahaiye'sinde teyemmünen ve teberrüken (bereketlenmek niyetiyle), "Velâ nerâ azâben inşâallahu teâla (Cenab-ı Hakk'ın inâyet ve lutfiyle inşaallah azap görmeyiz)" dediği üzere Rabbim, sırât-ı müstakiminin, tarîk-ı âliyyesinin, bu mübarek yolun birer kıtmîr-i hakîri olan bizleri de, inşaallah o mustafa ve mücteba/süzülmüş-elenmiş-seçkin zümreye dahil eder, diye ümit ediyoruz. Ve Zât-ı uluhiyetinden bunu istiyor ve dileniyoruz.

Güzel mesajınız için şükranlarımı sunuyor, inşaallah mümkün olan en kısa zamanda vicahen tebrik için de gelmek için sabırsızlandığımı ifade etmek istiyorum.

İlgi ve itimadınız için teşekkür eder, bilgilerinize arz ederim.

Vesselâm...

Fî emânillah...

Hac mebrûr, sa'y meşkur, zünup mağfur, ticâreten len tebûr,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com