Sorular | Soru sor

Yüzme havuzlarında abdest-gusül...

Hocam, yüzme havuzlarina giden bir kimse orada aldığı gusül abdestiyle namaz kilabilir mi, eve geldiğinde tekrar almasi icap etmez mi? Bu havuz kadınlara ait, kimisi dinimizin tarif ettiği uzere giyiniyor, kimisi tam tersine.. Böyle bir soru ile karşılaştım, bizi bilgilendirir misiniz? (İsmimi yazmaz iseniz sevinirim. A.E.O.)

İçinde necaset olup olmadığını bilmediğimiz bir havuzun görüntüsü temiz ise, onu şüphe ile/tecessüsle araştırmak doğru değildir. Temiz olduğuna hükmederiz. Bu işin temizlik yönü… Öbür giyim-kuşam yönünün ise zaten abdestle bir ilgisi yoktur, dolayısiyle engel teşkil etmez, evde ayrıca bir abdest almak gerekmez.

***

Meseleyi biraz daha geniş ve detaylı olarak ele alacak olursak, öncelikle genel bir bilgi vermemiz gerekir…

23 metrekareden ufak olan bir havuza fıkıh lisanında “küçük havuz” denir. Mesela küvetler böyledir.

23 metrekareden büyük olanlarına da “büyük havuz” adı verilir. Göl ve deniz, genelde yüzme havuzları bu ölçülerden büyük olduğu için bunlar “büyük havuz” hükmündedir.

Necaset, büyük havuza düşerse, pisliğin üç eserinden biri, yani rengi, kokusu veya tadı belli olmayan her tarafından abdest ve gusül caiz olur. Mesela gölün yukarı tarafında idrar yapılmış, fakat aşağı tarafında bir eseri görülmezse, orada abdest almak caizdir.

***

Haliç’in temizlenmezden önceki hali gibi necis olan deniz hariç, denizin her tarafından abdest alınır. Temiz olan denize veya göle girip çıkan, ağzına ve burnuna su verince, gusletmiş olur.

***

Yağmurdan ıslanan da, ağzına ve burnuna su verince, gusletmiş sayılır.

***

Abdestte ve gusülde kullanılan suya müstamel/kullanılmış su denir. Müstamel su, İmam-ı A’zama (rh.) göre kaba necasettir. İmam Ebu Yusuf’a (rh.) göre de hafif necasettir. İmam Muhammed’e (rh.) göre de temizdir; fakat, hadesi/abdestsizliği giderici değildir. Yani bu suyla tekrar abdest alınmaz, gusledilmez ve içilmez.

Müstamel suyu temiz kabul eden âlimlere göre, küçük havuza, mesela küvete karışan müstamel su miktarı, sudan çok veya eşitse, o suyla abdest ve gusül caiz olmaz. İçine su akmayan küçük havuzdan abdest alanın, derisine değen su miktarı, yarısı olduğu ve havuza, az da olsa, necaset düştüğü bilinmedikçe, buradan abdest almak caiz olur.

***

Her gün suyu değiştirilen “küçük havuz”da birçok kimse abdest alsa ve müstamel (kullanılan bu) sular havuza tekrar aksa/düşse, abdest sahih olur. Ancak bu havuza, pek az da necaset düşse, abdest almak caiz olmaz.

Bazı âlimlere göre, küçük havuza, bir uzuv sokulup yıkanınca, bütün havuz, müstamel su olur. Bunun için, su bol olan yerlerde, uzuvları havuzda yıkamamalı; havuzdan avuçla su alıp, dışarıda yıkamalıdır! “Suyu olmayan yerlerde caizdir” diyen âlimlere göre, oralarda bu gibi havuzlarda da abdest ve gusül alınabilir.

***

Bütün âlimlere göre guslün sahih olması için, küvetteki suya girip yıkanmamalı… Şayet girilmişse, o suyu boşaltmalıdır! Tasla dökünerek veya duşla yıkanmalıdır! Müstamel sular akıp gitmeli, bedene dökülmemeli… Dökülen yer olursa, orayı temiz suyla yıkamalıdır!

şüphe, necaset, Yüzme havuzlarında abdest-gusül, küçük havuz, büyük havuz, göl, deniz, müstamel su,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com