İstibra'nın delili...
Selamün Aleyküm hocam bi sorunumuz var bizim. İstibranın vacip olduğunu biliyoruz fakat delil olarak bişey bulamadık ve bu nedenle sohbet ettiğimiz arkadaşlar delil istiyorlar. bu konuda bize bi yardımcı olursanız sevinirim...
Ve aleyküm selam kardeşim…
Bildiğiniz gibi istinca, istibra, istinka gibi hususlar, namazın şartlarından “necasetten taharet” kısmına girer. Bunlar olmadın abdest olmaz, abdest olmadan da namaz olmaz.
İstibra’nın vacip olduğuna hükmeden âlimlere göre delil, aşağıdaki hadistir:
Abdullah b. Abbas (r. anhuma) anlatıyor:: Rasûlullah (s.a.v.) iki kabrin yanından geçti ve şöyle buyurdu:
“Bu kabirlerde yatanlar azap görmektedirler. Ama büyük bir şeyden dolayı azap görmüyorlar”. Rasûlullah (s.a.v.) daha sonra sözüne şöyle devam etti: “Evet bunlardan birisi, insanlar arasında söz taşırdı. Diğeri ise bevlinden (korunup idrarından temizlenip) sakınmazdı. [Buhari, Sahih, Vudu, 56; Müslim, Sahih, Taharet, 34; Nesai, Sünen, Cenaiz, 166]
Vacip değil de mendup olduğunu söyleyenlerin delili de Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) şu sözleridir:
“İdrardan sakının! Kabir azabının çoğu idrardandır. " [İbn Mace, Sünen, Tahare 36]
İstibrada idrarın kesilmesinden maksat, tekrar gelmemesini sağlamak, akıntıyı-sızıntıyı kesmektir. Bu hadis-i şerif; kişinin kendi âdetine göre istibra yapmazsa, kendisinden bir şey çıkacağını kat’i/kesin olarak bilen veya o şekilde kanaat getiren kimse hakkında vârit olmuştur.
İdrardan sakınmamak; bevl ettikten sonra akıntı kesilmeden kalkıp gitmek, idrarı üzerine sıçratmak, istinca ve istibrayı tam yapmamak veya hiç yapmamak gibi haller, davranışlardır. Bu noktada hassas olmak gerekir.
Bunlarla ilgili daha geniş bilgi için bkz. http://sorular.mollacami.com/soru-ve-cevaplar-303.html
Kabir, Taharet, İstibrâ, İstinka, necaset, delil, idrar, azap,