Namazlardan sonra Salât-ı Münciye okumak
Selamun aleyküm hocam, görüyoruz karşılaşıyoruz, bazı hocalar namazların ardından dua ederken Salâten Tüncinayı okuyorlar. Bunun sebebi ve aslı nedir? Tşk ederim
Ve aleyküm selâm…
Bilindiği üzere farz namazların ardından dua etmek sünnettir. Nitekim Ebû Dâvud, Nesaî ve Tirmizî’in sünenlerinde rivayet ettikleri bir hadis-i şerifte Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:
“Biriniz namazı kıldıktan sonra, Allah’a hamd u sena etsin, sonra Peygamber’e salavat getirsin, ondan sonra dilediği dualar yapsın.” [Bkz. Şevkanî, Neylu’l-Evtar, 2, 577]
Mesela dua olarak “Salât-ı Münciye” okunabilir, pek çokları tarafından da okunmaktadır. En müessir dualardandır. Adı üstünde kurtarıcı dua…
***
Salât-ı Münciye şudur:
"Allâhümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî'il-ehvâli vel âfât. Ve takdıy lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi's-seyyiât ve terfe'unâ bihâ ındeke a'lâ'd-deracât ve tübelliğunâ bihâ aksâ'l-ğayâti min cemiîl-hayrâti fî'l-hayâti ve ba'del-memât. İnneke alâ külli şey’in kadîr."
Dikkat: Salât-ı Münciye’nin aslı-esası budur. Ne eksik ne de fazla… İstifade ve istifazanın noksansız olması için, buna ne ilavede bulunmalı, ne de eksiltmelidir.
Meali: "Allahım! Efendimiz Hz. Muhammed'e (s.a.v.) ve onun Ehl-i Beyt’ine salât eyle. Bu salâvat o derece ve mertebede olsun ki; onun vesilesiyle bizi, bütün korku ve âfetlerden kurtaracağın… İhtiyaçlarımızı tamamını göndereceğin… Günahlarımızdan külliyen temizleyeceğin… Nezdindeki derecelerin en yücesine yükselteceğin… Hayatta ve ölümden sonra, gâyelerin en sonuna/bütün hayırların sonucuna ulaştıracağın şekilde râhmet eyle. Muhakkak ki Sen, her şeye kadirsin."
Bu salâvat-ı şerifenin büyük önemi ve sevabı vardır. Bu salavâta devam edenin, belalardan, gelecek musibetlerden emin, ihtiyaç ve arzularının kolay, rızkının da bol ve bereketli olacağı ümit edilir.
***
Bu mevzuda Tâcuddîn İbn Fakihani, Fecr-i Münîr’inde, başından geçen şöyle bir hadiseyei nakleder (özetle):
Evliyaullahtan Ebû Musa (k.s.) hazretleri, fırtınalı bir havada gemiyle yolculuk yapmaktadır. Müthiş bir dalga gemiyi batırmaya ramak kaldığı sırada Peygamber Efendimize (s.a.v.) iltica etmiş:
‘Yâ Rasûlallah, gemimiz batacak, içindeki bunca masumlar suya gark olup ölecekler. Ne olur, lütfen bize bir kurtuluş çaresi göster!..’
O sırada hâtıftan bir ses, şöyle hitap etmiş:
‘Ey Ebû Musa! Salât-ı Münciye’yi oku! Yani, kurtaran salâtı okuyun, kurtaran duayı...’
Demiş ki: ‘Yâ Rasûlallah, bu Salât-ı Münciye/kurtaran dua hangisidir, biz bilmiyoruz?’
Fahr-i âlem Efendimiz (s.a.v.), bugün de çoğu zaman namazlardan sonra okumakta olduğunuz Salât-ı Münciye’yi okumuş ve bunu okuyun, diye tenbihte bulunmuş…
Gemideki yolcular hep birlikte bunu Ebû Musa hazretlerinden öğrenip okumuşlar… Fırtına dinmiş, o azgın dalgalar sükûnete ermiş, sağ-salim karaya ayak basmışlar.
***
Dua makamındaki bu mübarek salaâtın bu gibi havâs ve hususiyetlerinden doalayıdır ki, bizim de hudutlarımızda düşman tehlikesi belirince eli silah tutan askerlerimiz düşmana karşı gidip maddi silahlarla karşı koyarken, içerde de seccadesi başındaki müminler, hep bu kurtaran duayı/Salât-ı Münciye’yi okumuşlardır.
Maddi silahın yanında manevi silahlarla da düşmanın saldırısın bertaraf etmişlerdir.
***
Bu mevzuyu Ehl-i Sünnet mecmuasında yazan merhum Abdurrahim Zapsu, bir teklifte bulunmuş ve demiştir ki:
‘Harpte sınırlarımızda beliren düşman tehlikesini önlemek için camilerimizde Diyanet tarafından okunması istenen Salât-ı Münciye’yi artık bırakmalıyız. Zira tehlike geçmiştir. Yarın Allah korusun bir tehlike daha söz konusu olursa, o zaman neyi okuyacağız!’
Hani hastaya, basit ağrılar için bile durmadan kuvvetli ağrı kesiciler vermek gibi. Ki, bu durumda vücut, o ağrı kesicilere karşı bağşıklık kazanır. O takdirde ileride oluşabilecek büyük ve dayanılmaz ağrılar-sancılar için ne vereceksin?! Bunu demek istemiş merhum Zapsu.
***
Ebû Abdullah Muhammed Cezûlî hazretleri tarafından te’lif olunan Delâilü’l-Hayrat'ta da geçen bu salavatı şerife, hemen her devirde bir çok Allah dostunun sıkça okuduğu, okunmasını tavsiye ettiği çok kıymetli bir salavâttır/duadır.
Bu salavatı şerife ilham ile yazılmıştır. Adı üstünde salât-ı Münciye’dir, kurtaran duadı, ilticadır. [Bkz. Ahmet Şahin, Güncel Sorulara Çözümler]
Namazlardan sonra Salât-ı Münciye okumak, Biriniz namazı kıldıktan sonra, Allah’a hamd u sena etsin, sonra Peygamber’e salavat getirsin, ondan sonra dilediği dualar yapsın, Ebû Dâvud, Nesaî, Tirmizî,