Gece İbadeti ve teheccüdün efdal olan vakti
Selamün Aleyküm.
Teheccüd namazını gecenin ortasında mı kılmak daha iyidir? Seher vaktinin gecenin en faziletli vakti olduğunu duymuştuk. İbadetlerimizi nasil yapmalıyız? Teheccüdü seher vaktine bırakmalı mıyız? Başka namaz kılacak isek seher vaktinde mi yoksa gecenin ortasında mı (3'e bölündüğünde) kılmak daha iyidir? Seher vaktinde ne yapmak gerekir? Bu konu hakkında detaylı bilgilendirme yapabilir misiniz?
Ve aleyküm selâm…
Sorunuzun cevabını şöyle özetleyebiliriz:
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), Sahih-i Müslim'de Ebû Hureyre’den (r.a) rivâyet edilen bir hadis-i şeriflerinde, teheccüd namazının fazilet ve vaktini şöyle beyan etmişlerdir:
"Farz namazdan sonra en üstün namaz, gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersen, son kısmı namaz için en faziletli vakittir. Eğer geceyi üçe bölersen, ortası en faziletli vakittir." [Tecrid-i Sarih Terc. IV, 16]
Bu hususta bir başka rivayetse şöyledir:
"Aziz ve celîl olan Rabbimiz her gece, gecenin son üçte biri kaldığında en aşağı semâya nüzul edip: ‘Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim? Benden isteyen bir kimse yok mu, ona (istediğini) vereyim? Benden af dileyen yok mu, onu affedeyim’ buyurur." [Buhârî, Sahih, Teheccüd 14] Gecenin yarısı geçtiğinde iner/tecellî eder şeklinde de rivayetler vardır.
***
Bildiğiniz gibi gecenin yarısı, gündüz aynı saatin simetrisi yani tam öğle vaktinin mütenazırı/karşılığı olan vakittir. Farz edelim ki öğle bugün 13:15’te, gecenin yarısı da geceleyin 01:15’tir. İşte tam da bu saatte teheccüdün vakti girmekte ve imsak vaktine kadar devam etmektedir.
Öncelikle unutmayalım; aslolan teheccüdü kılmaktır. Ancak onun da en faziletli zamanı, seher yani imsaka yakın olan vakittir. Seher vakti, elbette ki gecenin çok kıymetli bir bölümüdür. Kur’an-ı Kerim’de de Mevlamız, çeşitli vesilelerle bunu hatırlatmıştır.
***
Nakşî yolu Müceddidin kolu silsilesinin son halkası Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) hazretleri de, müntesiplerinden birinin şahsında, teheccüdün ehemmiyeti ile tasavvufta Müceddidîn yolunun geceyi ihya hususundaki düsturunu hatırlatarak şöyle buyurmuşlardır:
“Teheccüd kılıyor amma çok geç bırakıyor. Müceddid yolunda gece yarısından sonra uyumak lazım değil.” [Ali Erol, Hatıratım, s. 61]
Demek oluyor ki; teheccüd namazını hem ihmâl etmemeye, hem de geciktirmemeye gayret göstermemiz icap ediyor.
***
Seher, lûgatte imsaktan az önceki vakte denmekle birlikte, hadis ıstılahında, o vakitten başlayarak güneş doğuncaya kadar olan zaman dilimine de ıtlak olunur. Âişe (r.anha) validemizden gelen bir rivayet bize bunu haber vermektedir.
Dolayısiyle dar manadaki ve geniş manadaki bütün seherlerde mü’min için münasip olan; uyanık bulunmak, vaktin vaziyetine göre teheccüd, istiğfar, zikir ve sair ibadât u taatlerle meşgul olmaktır.
Daha geniş bilgi için bkz. http://sorular.mollacami.com/soru-ve-cevaplar-483.html
dua, Gece İbadeti ve teheccüdün efdal olan vakti, geceyi üçe bölersen, ortası en faziletli vakittir, isteyen, af dileyen,