Sorular | Soru sor

Terâvih namazı sünnet-i müekkededir

Selamun aleyküm hocam; şu mübarek günlerin gecelerinde kıldığımız terâvih namazının mahiyeti ve hükmü hakkında bilgi verirseniz makbule geçer. Malum etrafta bi takım parazitler oluşuyor. Allah razı olsun.
Bilal Kocahasanoğlu - İstanbul

Ve aleyküm selam değerli kardeşim;

“Terâvîh” lûgatte kelime olarak rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen “tervîha” kelimesinin cem’îsidir. Dinî-fıkhî bir tabir olarak, sizin de sorunuzda dile getirdiğiniz gibi Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile bir namazdır. Bu namaz vaktin sünnetidir, orucun değil. O bakımdan oruç tutmakla mükellef olmayan hasta, yolcu gibi kimselerin de kılması sünnettir.

Terâvih namazını dört rek'âtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rek’âtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rek’âtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl getirilmesi (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması münasiptir. Nitekim memleketimizde ve pek çok yerde, “Salât-ı Ümmiye” okunması âdettendir. Bestesi de Itrî’ye aittir. (r.aleyh)

Terâvih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. İki cihan serveri Efendimiz (s.a.v.), “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Terâvih’i) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuşlardır. [Buhârî, Sahih, Salâtü’t-Terâvih, 1; Müslim, Sahih, Müsâfirîn, 174]

Ayrıca bkz. http://www.mollacami.com/node/15053

İnanmayan, kabul etmeyen, kılmayanlara Allah’tan hidayet-i kâmile dilemekten başka ne yapabiliriz ki?

Rabbim cümlemizi ve bilcümle Ümmet-i Muhammed’i ve evladını bid’atin/dalâletin her türlüsünden himaye ve muhafaza buyursun. Son nefesimiz dahil iman-ı kâmilden ayırmasın.

sünnet-i müekkede, terâvih namazı, tervîha, rahatlatmak, dinlendirmek, vaktin sünneti, orucun değil,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com