Sorular | Soru sor

Hocam dünkü soruya ek bu olacaktı eksk olmuş

S.a. Hocam benim sorum şudur. Tam cevabını bulamadım. Sizin sorular kısmında inceledim ama tam cevap alamadım. Ben zamanında *vallahi şu a kursuna gdersem kardeşim ölsnn* gibi şaçma bir yemin etmiştim*, şimdi merak ediyorum; ben bu yeminimden kurtulabilir miyim?

Yemin, kasem suretiyle Allah adına yapıldığı için geçerlidir. Gereksiz ve faydasız, hatta yanlış bir şey için edildiğinden keffaretinin verilip sözü edilen kursa gitmelisiniz.

Tabii sonundaki "kardeşim ölsün" sözü de hem lüzumsuz, hem münasebetsiz/yakışıksiz/çirkin bir beddua ifadesi. Malumunuz, hiç kimse eceli gelmeden ölmez. Eceli geldiğinde de o süre ne ileri alınır ne de geri...

Sonuç; keffaretle birlikte tevbe ve istifğfarda da bulunmalısınız. Ayrıca kardeşinizden de helallık talep etmelisiniz yaptığınız bu münasebetsizlikten dolayı...

***

Yemin Keffareti Nedir?

Yemin keffareti, yaptığı bir yemine bağlı kalmayıp onu bozan bir müslümana gereken bir keffarettir. Eğer gücü yetiyorsa, müslim veya gayrimüslim bir köle veya cariye azad etmekten (günümüzde bu yok)veya on fakiri akşam-sabah doyurmaktan ibarettir. Yahut on fakire birer parça orta halli birer elbise giydirmektir. Bu üç şeye gücü yetmeyen üç gün arka arkaya oruç tutar. Bu oruç arasına, hayız sebebiyle dahi olsa, bir kesinti girerse yeniden tutulması gerekir.

(Şafiîlere göre, bu oruçta tevali (arka arkaya tutulması) şart değildir.)

Yemin keffareti için on fakire fitre miktarı bir şey verilmesi de yeterli olur. Bir fakire on gün birer fitre verilmesi veya on gün sabah-akşam yemek yedirilmesi de yetişir. Çünkü bir fakir değişik günlerde başka başka fakir yerindedir. Bir vakit yemek verip bir vakit yemeğin bedelini vermek de caizdir.

Yemin keffareti için bir fakire on gün birer elbise verilmesi de caizdir. Fakat on elbise bir fakire bir günde verilse, yalnız bir elbise verilmiş gibi olur. Yine bu keffaret için on fitre miktarı bir fakire bir günde verilse, bir fitre verilmiş sayılır.

Keffaret için her fakire verilecek elbise, hiç olmazsa onun bedeninin tamamını veya çok kısmını örtecek bir halde bulunmalıdır. Boylu bir entari gibi... Onun için yalnız kısa bir gömlek veya yalnız bir don verilse yeterli olmaz. Çünkü bunlardan yalnız birini, giyinen kimse örf bakımından çıplak sayılır. Doğru olan görüş budur. Bu elbisenin iki üç parçadan ibaret olması ise, daha iyidir. Bununla beraber bir elbise kısa da olsa, yemek yerine bir bedel olarak da verilebilir.

Bir kimse yeminini bozmadan keffarette bulunamaz. Çünkü keffaret bir tevbe demektir. Tevbe ise, günahdan sonra yapılır. Bir de keffaret, yeminde sadık olma yerine geçer. Asıl üzerinde durmak mümkün oldukça onun yerini tutacak olana gidilmez.

Mal ile yapılan keffaretler, ölülerin kefenlerine, borçlarına veya mescidlerin inşasına harcanamaz. Çünkü keffaret bedellerinin fakirlere yedirilmesi veya onlara temlik edilmesi (mülkiyetlerine geçirilmesi) şarttır. Bu harcamalarda ise yemek yedirme ve mülkiyete geçirme bulunmaz. [Bkz. Bilmen, Ö.N., B.İslam İlm., s. 306, md, 182]

istiğfar, keffaret, tevbe, yemin, kasem, Allah adına, helallık,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com