Sorular | Soru sor

Zekat

Selamün aleyküm. Kendi takılarımızın zekatını hesaplayıp veriyoruz. Peki çocuklara sünnette takılan altınlar nisap miktarına baliğ olmadığı halde onlara da zekat düşermi? Yoksa hepsi birleştirilerek mi hesaplanır? Teşekkürler.

Ve aleyküm selam...

Öncelikle şunu belirtelim; İslâm hukukunda herkesin malı kendisine aittir. Hanımınki hanımın, beyinki bey'in, çocuğunki de çocuğun. Dolayısiyle zekatları da, hiç kimsenin malı öbürüyle birleştirilerek hesaplanmaz. Herkesin zekat borcu kendi üzerinedir. Başlı başına nisap miktarını buluyorsa malı/parası/altını, onların zekatını verir. Yoksa zekat borçlusu olmaz.

Buluğ çağına erişmemiş çocuklar ve akıllı olmayan kimseler şer'an zengin de olsalar yani varlıkları nisap miktarına ulaşsa bile, dinen mükellef olmadıklarından zekat ile de sorumlu değildirler.

Malumunuz zekât bir ibadettir. Nasıl namaz, oruç ve hac gibi ibadetler çocuklara farz değilse, zekât da farz olmaz. Hanefilerde hüküm budur.

Ancak Şafiî mezhebine göre, zekât çocuklara ve aklî dengesi yerinde olmayanlara ait mallardan da alınır. Çünkü zekât, malla alakalı bir vazifedir, ibadettir. Mal sahibi Müslümansa, çocuk veya deli de olsa, onun malından zekât alınır.

Hasılı; zenginlerin malında fakirlerin bir hakkı olduğu için, zengin olan çocuk ve deliler kendileri mükellef olmasa da, veli veya vasilerince bunların mallarından zekat verilmelidir. İhtiyata ve takvaya uygun olan budur. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de; "Onların mallarında muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır" [Zâriyât suresi, 51/19] buyrulmaktadır.

Ayrıca bkz. http://sorular.mollacami.com/soru-ve-cevaplar-391.html

aklî denge, sünnet, Altın, nisap, zekat, çocuklar, takı,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com