Kitab
Gizli İlimler Hazinesi hakında ne düşünüyorsunuz? Bir arkadaşım tavsiye etti, bizim yolumuza göre..
Söz konusu kitap Havâs ilmiyle alakalı bir çalışmadır.
“Havâs” ve “Cifr” ilmi ise apayrı bir sahadır. Bahsettiğiniz kitap kütüphanemde mevcut değil, lüzum da görmedim. Ancak yaptığım kısa araştırma ve değerlendirmelerden edindiğim intiba, bunun Kenzü’l-Havâs isimli eser esas alınarak derlenip hazırlanmış bir çalışma olduğu yönündedir. Muhteviyatı hakkında umumi manada kesin bilgi sahibi olmadığım bir kitaptan yararlanıp yararlanamayacağınızı söyleyebilmem ise, tabii ki mümkün değildir, doğru da olmaz.
Kenzü’l-Havâs’ı ise anlatmaya bilmem gerek var mı? Ama kısaca bir şeyler söylemek gerekirse; eser Osmanlıcadır, 4 cilt ve tek mücellet olarak yayımlanmıştır. Gerek müellifi ve gerekse eseri hakkında menfi yönde bir şey söyleyemeyiz.
Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere bu ilim dalı, farklı bir alandır. Bununla meşgul olacak insanın öncelikle itikaden-amelen-ahlâken sağlam karakterli, fıtraten buna müsait ve ehliyet sahibi birilerinden de mezûn olması olması gerekir. Yoksa uluorta bu işlere el atılmaz. Fayda yerine zarar görülebilir.
Bu saha ile şahsen direkt olarak ilgilenmiyorum. Buna vaktim de yok.
Bize, büyüklerimizden intikal eden dualar, usûl ve tertipler –şayet hakkıyla yapabilirsek– yeter de artar bile…
Dualardan istifade noktasında bizim için münasip olan, okunmasına izin verilen dualardır. Nitekim Vâris-i Rasûl Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) hazretleri (mealen), ‘Ben hayatımda izinsiz dua bile okumadım’ buyururlar. Dikkatle üzerinde teemmül edile…
Kitab, Gizli İlimler Hazinesi, Kenzü’l-Havâs, temeli-mahareti-ihtisası, Seyyid Süleyman el-Hüseynî,