Kulak çınlaması
Selamun aleyküm hocam; kulak çınlaması hakkında bilgi verebilir misiniz? Kulak neden çınlar? Çınladığı zaman ne yapmamız, ne söylememiz gerekir? Allaha emanet olun
“Kulak çınlaması, ind-i Bârî’de hüsn-i zikrin geçmekten olup (Cenab-ı Hak nezdinde/Allah katında güzel bir şekilde anılmaktan dolayıdır), salât-ı şerife getirmek lazımdır.” [Ebu’l-Faruk Süleyman Hilmi Tunahan k.s.]
Bu demektir ki; her ne kadar bazıları, özellikle de İbnu’l-Cevzî, el-Mevzuat’ında (3, 76) mevzudur/uydurmadır dese de, "Birinizin kulağı çınladığı zaman, bana salât getirsin; ‘beni hayırla ananı Allah (c.c.) da (nezdindekiler/melekler yanında) hayırla ansın’ diye dua etsin” mealindeki hadis sahihtir.
Eğer sahih olmamış olsaydı, son devir dersiâmlarından Nakşî yolu Müceddidîn silsilesinin 33’ncü ve son halkasını teşkil eden, Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) verâset-i tammesine sahip mürşid-i kâmil ve mükemmil olan bir zat, hadis-i şerifin meali mahiyetindeki bu sözü nasıl söyleyecekti!
***
Erzurumlu İbrahim Hakkı (k.s.) hazretleri de Marifetname’sinde ‘çınlama’dan değil de ‘seğrime’den söz ederek şöyle der:
Kulak seğrir; sağ ve solda hoş haberdir. Boğaz da kulakla seğirirse; sağda mal, solda gamdır. [A.g.e, 44. Kısım, 8. Bölüm]
***
Meseleyi tıbbi açıdan değerlendiren uzmanların görüşlerine gelince…
Kulak çınlamasının tıbbi bazı sebepleri vardır. Bunları aşağıda açıklamaya çalışacağız.
Ancak, eskiden beri insanlar arasında cari olan bir inanış, belki bu konuya ışık olabilir. Şöyle ki, bir insanın kulağı çınladığı vakit, “birileri benden bahsediyor, veya falanın kulağını çınlattık” gibi ifadeler kullanılmaktadır.
Gerçekte dışarıdan gelen bir sesli uyaran olmadan hastanın ses algılamasına Kulak çınlaması (tinnitus) denir. Bu ses değişik tonlarda ve özelliklerde olabilir. Hastalar kimi zaman bir çınlama, kimi zaman uğultu, rüzgâr sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi diye tarif edebilirler. Bunların hepsine birden ‘tinnitus’ adı verilir.
Tinnitusa yol açabilecek çok sayıda sebep vardır. Bunlar arasında Kulak kiri (buşon) gibi basit sebepler olabileceği gibi, iyi ya da kötü huylu tümörler gibi ciddi faktörler de olabilir. Kulak çınlaması daha çok ileri yaşlardaki kimselerde görülmesine rağmen her yaşta olabilir. En sık görülen sebepler olarak şunlar sayılabilir:
- İç kulağın yaşlanması
- Kulağa giden damarlarda daralma
-Hipertansiyon
- Gürültülü ortamlarda bulunma
- Orta Kulak iltihapları
- Dış Kulak rahatsızlıkları
- Kolesterol ve diğer yağların yüksek oluşu
- Psikolojik faktörler (depresyon , gerginlik)
- Kullanılan ilaçlar (aspirin ve bazı antibiyotikler...)
Bunların dışında; daha seyrek görülen sebepler çok uzun bir liste oluştururlar.
Tinnitusun bir hastalık olmayıp, başka bir hastalığın belirtisi/habercisi olduğu unutulmadan teşhis konulmaya çalışılmalıdır. Ancak tinnitusun gerçek sebebi çoğunlukla tesbit edilemediği için tedavide hedef tinnitusun azaltılması olmaktadır. Kulak çınlamasının sebebi araştırılırken en sık uygulanan tetkikler şunlardır:
- Odiometrik tetkikler (orta Kulak ve iç Kulak ölçümleri)
- Tansiyon ölçülmesi
- Kan tahlilleri (kan şekeri, kolesterol,karaciğer,guatr tetkikleri)
- Radyolojik İncelemeler (Normal grafiler, bilgisayarlı tomografi, manyetik resonans).
Yapılan tetkikler sonucunda eğer tinnitusa sebep olabilecek bir hastalık bulunursa, o hastalığın tedavisi yapılmaya çalışılır. Ancak mevcut hastalığın başarılı tedavisi bile tinnitusu ortadan kaldırmayabilir.
Sebebi belli olsun olmasın, tinnitusu azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu maksatla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ilaçlar kıllanılır.
Tinnitus eğer hastanın günlük hayatını olumsuz yönde etkileyecek kadar şiddetliyse, ‘tinnitus masker’ denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir. Tinnitus sebebiyle uykuya dalmakta zorlanan hastalar için pratik bir yöntem, yatmadan önce 15-20 dk süre ile walkman dinlemek olabilir. Bu tinnitusu geçici olarak kaldırabilir.
***
Ne dersiniz; çok rahatsız etmediği sürece en güzeli “salavât-ı şerife”ye devam etmek değil midir? Umulur ki, hastalık derecesinde de olsa kulak çınlamamız, bu vesileyle Cenab-ı Hak şifasını veriverir. Zira Şâfî isminin sahibi O’dur. Başvurduğumuz sebepler ne olursa olsun, Ondan başka şifa verecek yoktur.
Rabbim cümlemizin ve bilcümle Ümmet-i Muhammed’in istisnasız bütün hastalıklarına hasarsız ve kalıcı şifalar ihsan eylesin. Amin…
Kulak çınlaması, ind-i Bârî, hüsn-i zikr, salât-ı şerife getirmek, Birinizin kulağı çınladığı zaman, ‘beni hayırla ananı Allah (c.c.) da hayırla ansın’,