Sorular | Soru sor

Ticarî hayvanların zekatı

2 ortak ortaya belli bir miktar para koyarak ticaret amaçlı yaklaşık 200 hayvanın bulunduğu bir çiftlik kuruyorlar .Üzerinden 1 yıl geçtikten sonra kurban bayramında hayvan satışı yapıldıktan sonra kazanç durumlarına baktıklarında kara geçmediklerini görüyorlar. bu ortaklar zekatlarını neye göre verecekler 1 yıl sonra ellerinde bulunan hayvan sayısına mı ? yoksa ticaretteki kazançlarına bağlı olarak verecekler ?

Hiçbir tüccarın gayesi yerinde saymak, hele hele zarar etmek hiç değildir; elbette ki hedefi kârdır. Ama zarar da edebilir, hatta sermayeyi bile sıfırlayabilir, borç batağına da düşebilir. Rabbim o durumlara maruz bırakmasın hiçbir tüccarımızı-esnafımızı… Her neyse, işin o yönü ayrı bir durum.

Gelelim sorunuza…

Ticarî olarak elde bulunan hayvanlar, ticaret malının zekâtına tâbi olur. Meselâ bir celebin, iki ya da birkaç kişinin satın alıp kâr etmek için elde tuttuğu hayvanlarla, ticaret amacıyla beslenip büyütülen kuzu ve buzağılar da ticaret malı sayılır. Bunlar nisaba ulaşınca, yıl sonunda diğer ticaret malları gibi ‘kıymetleri üzerinden’ kırkta bir zekâta tâbidir.

Keza; ticaret maksadıyla satın aldığı ‘on koyunu, üç atı, beş sığır cinsi hayvanı’ olan kimse, yıl sonunda bunların kıymeti üzerinden kırkta bir zekât verir.

Velhasıl;

Ticaret gayesiyle beslenen hayvanlar, zekatta ticaret mallarının hükmüne tâbidir. Kaldı ki sizin sorunuzda, malların satıldığı ifade ediliyor. Bu durumda zaten bir tüccar olarak ellerindeki nakit üzerinden zekâtlarını vermeleri gerekir.

Ticarî hayvanların zekatı, ticaret amaçlı, ortak, 200 hayvan, zekatlarını neye göre verecekler,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com