Mevlütlerde verilen para
mevlütlerde veya okumalarda verilen parayı kendi şahsına kullanması caizmidir?
Âlimler Kur'an-ı Kerim para için okunmaz demişler. Buna benzer ibadet kastıyla yapılan diğer hizmetleri de, farklı görüşte olanlar bulunsa da, bu kategoride değerlendirmek münasip olur. Nitekim Hanefi mezhebinde mütekaddimin ulemasına göre, tâat ve ibâdet karşılığında ücret almak haram olduğundan, Kur'ân-ı Kerîm'i menfaat karşılığı okumak caiz değildir.
Ancak müteahhirin âlimleri (Hanefi’de sonraki âlimler); ezan, imamet, va'z ve Kur'ân-ı Kerîm öğretmek mukabilinde ücret almaya cevaz vermişler, haram olmadığını söylemişlerdir. Çünkü ücret mukabilinde belirli kimselere bu hizmetler yaptırılmazsa, vazife aksaklığı olacak ve şeair-i İslâmiyenin ortadan kalkmasına sebep olacaktır. [Abdurrahmân el-Cezîrî, el-Fıkhu ale’l-Mezâhibi’l-Erba’a, III, 127; Resâilü İbn Âbidîn, s. 158-171]
Bu bilgilerden hareketle denilebilir ki; eğer bu hizmetler karşılığında para verilmişse ve o paraya da ihtiyacımız yoksa, bunu kendimiz, ailemiz, çoluk çocuğumuz için harcamayıp tasadduk etmemiz takvaya daha uygun bir davranış olur. Şüpheden de kurtulmuş oluruz.