Namaz dışı Kur'an okumalarda Fatiha'sız sure okunmaz mı?
Fâtiha mutlaka önce okunması lazım. Çünkü o anahtardır, açıcıdır, hepsinin önünde gelir. Hatta hatim okurken de her okumaya başladığımızda Fâtiha ile başlamalı, keza Fâtiha ile de sonlamalıyız okumamızı… yazmışsınız, internet sitelerinde, hadislerde vb hiçbir yerde Kuran okumaya fatiha suresiyle başlanır , Kuran dan bir sure okuyacağınız zaman önce fatiha okunur sonra besmeleyle okuayacağınız sureye devam edilir diye birşey yok. Örneğin ayetel kürsi suresi okuyacağımız zaman euzu besmele fatiha besmele ayetel kürsi sadakallahuazim şeklinde olmalı diye birşey yok. böyle olursa iyi olur diyen de yok. surelerin faziletleri vb gibi konularda hep surelerin tek başına okunmalarındaki durumlarda bahsediyorlar. Şu suresi fatiha ile birlikte okursa şifresi açılır fatiha olmazsa fazileti tam gösteremez, ya da iyi olmaz vb gibi durumda yok. Amenerrasülü buhari hadisilerinde gece yatarken okuyun diyor hiçbir yerde fatiha ile okuyun denmiyor. Buhari hadislerinde de diğer hadislerinde yazdığınza benzer bir durum söz konusu değil. Anlatırmısınız namaz dışında Kuran' dan bir sure okunacağı zaman neden fatiha suresiyle okumalıyız, fatihalı ve ya fatihasız okuduğumuzda sonuç ne olur. İyi günler.
Cevabî yazının başını sonunu kırpar, ortadan bir kısmını alırsanız, hem kendinizi hem de başkalarını yanıltırsınız. Mukayyet olan ifadeyi muklak gibi ‘algılar’, farklı ve yanlış sonuçlara varırsınız. Bu ‘algı’yı düzeltmek için, gelin, söz konusu soru ve cevabı bütün olarak bir kez daha hatırlayalım… Başlığıyla birlikte aynen şöyle:
“Kur’an’dan ayet ve sûre okunacağında önce Eûzü-Besmele çekilir
“Soru: Hocam, 3 ihlâs 1 Fâtiha okurken her İhlâsın başında besmele çekmek gerekiyor mu? Teşekkür ederim..
“Cevap: Evvela sorudaki yanlışı düzeltelim;
‘3 İhlâs 1 Fâtiha’ değil, doğru olan usûl, ‘1 Fâtiha 3 İhlâs’ şeklinde olmalıdır.
“Fâtiha mutlaka önce okunması lazım. Çünkü o anahtardır, açıcıdır, hepsinin önünde gelir. Hatta hatim okurken de her okumaya başladığımızda Fâtiha ile başlamalı, keza Fâtiha ile de sonlamalıyız okumamızı…
“Sorunuzun cevabına gelince…
“Evet, hepsinin başında Besmele’nin okunması gerekir. Eûzü’yü ise ilk başta yani Fâtiha’ya başlarken okumak yeterlidir.
“Namaz dışındaki okumalar böyle. Ancak namaz içinde mesela nafilelerde Fâtiha’dan sonra İhlâs-ı şerif olsun diğer surelerden-ayetlerden herhangi biri olsun, kaç defa okunursa okunsun, Besmele okunmaz. Namazda Besmele sadece Sübhaneke ve Eûzü’den sonra Fâtiha’ya başlarken okunur, zamm-ı sure ve ayetlerin hiç birinde okunmaz.”
Bu soruyu ve cevabı “bütün olarak” lütfen dikkatlice tekrar okuyunuz. Kanaatimce mesele daha net anlaşılacaktır.
*****
Gelelim sizin söylediklerinize…
Biz, müstakillen okunan her ayet veya surenin başında mutlaka Fâtiha okunur demiyoruz ki, bilinen usûl ve maksatlarla okunan 1 Fâtiha ve 3 (7 veya 11) İhlâs-ı şeriflerde, Fâtiha’nın önce okunması gerektiğini, yani âdap ve usûle uygun olan şeklin bu olduğunu söylüyoruz. Naklettiğiniz rivayetlere aykırı bir durum da yok bizim söylediklerimizde… Binaenaleyh tehevvüre kapılmayı, heyecanlanmayı gerektirecek bir şey söz konusu değil. Bu bir…
İkincisi, hatim için okunan Kur’an’larda, her seferinde başlarken de, kıraati sona erdirirken de Fâtiha ile bitirme âdabını hatırlatıyoruz. Böyle yapılması farzdır, başka türlüsü olmaz demiyoruz; faziletli olana, sevabı daha çok, Hakk’ın rızasına daha uygun olana işaret ediyoruz. Sen dilediğin gibi yapabilirsin. Ancak Allah dostlarının (k.esrarahum) usûlü bu. Bu usûlden de Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) çok memnun olduklarını ifade ediyorlar.
Bilirsin, tilavetin sonunda Fâtiha’yı hemen herkes okuyor, lakin evvelinde okumuyor. Oysa güzel olan, hatim için okunan kıraatın evvelinde de Fâtiha ile başlanmasıdır.
Tasavvufla meşgul olanlar kaideyi çok iyi bilir; “Usûlü terk eden vusûlden (maksada ulaşmaktan, yaptığı tâatten kâmil manada istifade ve istifâza edebilmekten) mahrum olur”. Ve yine tasavvufta meşhur kaidedir: “Müridin fıkhı mürşidinin amelidir”. Sizi bağlamayabilir. Siz istediğiniz gibi okuyabilirsiniz, kimse de karışmaz, bir şey demez. Bizim yazdıklarımızın / söylediklerimizin çerçevesi budur; kabul edip etmemek muhatabın bileceği iştir.
Sana da iyi günler…
Fâtiha, namaz, âyet, Kur'an, 1 Fâtiha 3 İhlâs, Eûzü-Besmele, tasavvuf, okuma, hatim, tilavet, ayetel kürsi, Amenerrasülü,