Sorular |
Soru sor
Fâtiha
- Kıraatta sıra
Selamün aleyküm abi. Aklıma takilan bir soru var. Farzi misal aksam namazinin farzinin 1. Rekatinda ihlas suresini okuduk. 2. Rekatte ne okumak gerekir. Onceki surelerden birini okumak mekruh, sonraki sureler ihlasi serifden uzun oldugu icin mekruh, tekrar ihlasi serif okumak da mekruh. Hangisi tercih edilmeli. Teşekkür ederim simdiden.
- Namaz arasında 1 Fatiha 3 İhlas
Hocam namazın farzından önce 1 fatiha 3 ihlas okuyup hediye etmek caizmidir.
- İMAMDA YETERLİLİK
Selamün Aleyküm Hocam
Hocam her imamın arkasında namaz kılınır mı? Yani iş yerinde namaz kılarken bakıyoruz bazıları imamlık yapıyor. Cemaat sevabı kazanmak için de beraber kılalım diyorlar. Şimdi Cemaat sevabı kazanmak iyi hoş, fakat namaz kıldıran kişi yeterli değilse diye düşünüyorum. Yani belki adam Fatiha\'yı zor okuyordur fakat kendisine göre süper okuyordur sonra gelip namaz kıldırıyor. Cemaat sevabı kazanalım derken namazımız sıkıntıya girer mi? Yani uzun lafın kısası Mescit\'e gittik birkaç kişi Cemaat oluşturmuş namaz kılıyor. Fakat İmamlık yapan kişinin namaz kıldıracak kadar yetkin biri olup olmadığını bilmiyorum, sizce Cemaat\'e katılayım mı yoksa her ihtimale karşı kendim mi kılayım? İnşallah sorunumu anlatabilmişimdir. Hayırlı Akşamlar...
- Namazda zamm-ı surede Besmele çekilir mi
Hocam namazda fatihadan sonra sure okurken besmele çekilebilirmi.İmamı rabbani hazretleri mektubatında bu konu ile ilgili görüş bildirmimidir.
- Ölüm döşeğindekilere ve ölenlere Yâ-sîn-i şerif okumak
ÖLMÜŞ OLAN KİŞİLERE YASİN SURESİ OKUNUR MU okunursa ve okunmazsa kaynak yazarmisni lutfen bazi yazarlar okunur bazilarida okumaz yasin canlilar icin inmsitir dyorlar beni aydinlatirmisiniz saglma kaynak ile tesekur ederim
- Namaz dışı Kur'an okumalarda Fatiha'sız sure okunmaz mı?
Fâtiha mutlaka önce okunması lazım. Çünkü o anahtardır, açıcıdır, hepsinin önünde gelir. Hatta hatim okurken de her okumaya başladığımızda Fâtiha ile başlamalı, keza Fâtiha ile de sonlamalıyız okumamızı… yazmışsınız, internet sitelerinde, hadislerde vb hiçbir yerde Kuran okumaya fatiha suresiyle başlanır , Kuran dan bir sure okuyacağınız zaman önce fatiha okunur sonra besmeleyle okuayacağınız sureye devam edilir diye birşey yok. Örneğin ayetel kürsi suresi okuyacağımız zaman euzu besmele fatiha besmele ayetel kürsi sadakallahuazim şeklinde olmalı diye birşey yok. böyle olursa iyi olur diyen de yok. surelerin faziletleri vb gibi konularda hep surelerin tek başına okunmalarındaki durumlarda bahsediyorlar. Şu suresi fatiha ile birlikte okursa şifresi açılır fatiha olmazsa fazileti tam gösteremez, ya da iyi olmaz vb gibi durumda yok. Amenerrasülü buhari hadisilerinde gece yatarken okuyun diyor hiçbir yerde fatiha ile okuyun denmiyor. Buhari hadislerinde de diğer hadislerinde yazdığınza benzer bir durum söz konusu değil. Anlatırmısınız namaz dışında Kuran' dan bir sure okunacağı zaman neden fatiha suresiyle okumalıyız, fatihalı ve ya fatihasız okuduğumuzda sonuç ne olur. İyi günler.
- Namaz dışında Fatiha'sız sure okunmaz mı?
Selamun aleyküm. Fatihasız namaz olmaz, her rekatta fatiha okunur bunu biliyorum. Namaz dışında örneğin ayetel kürsi' yi okuyacağımız zaman euzü besmele fatiha besmele ayetel kürsi sadakallahülazim şeklinde mi okumalıyız ? Bu bana da çok mantıklı geliyor. Bir sure okunacağı zaman fatiha okunur sonra okumak istediğiniz sureye besmele ile devam edersiniz fakat böyle bir bilgiye ne internette ne de başka bir mecrada rastlamadım. yani vakia suresi okunacak ama okumadan önce fatiha okunup besmele ile vakia suresine devam edilecek diye. Mesela yatmadan önce amerrasülü okuyun deniyor hadislerde vb yerlerde ama önce fatiha okuyup sonra amenerrasü okuyun denmiyor? bu konuyu açıklarmısınız? bir de benim yazım dilim çok kötü bu konuyu yayınlarsanız size zahmet düzeltin iyi günler.
- Dualar, virdler, hizibler
S.A. Hocam ben hergün 3 defa sabah-akşam İhlas, Ayetü'l-Kürsi, Nâs, Felak, Fatiha ve Kevser surelerini okuyorum ve 50 defa ayrıcaa İhlas okuyorum. Bi sitede okumuştum; hergün 50 defa ihlas okursanız 50 yıllık günahınız affolur yazıyodu. Sizce doğru mudur? Şimdiden teşkkürler..
- OKLAVA NAMAZ AÇIKLAMASI...
Oklava namaz sorusuna verilen cevabı okudum. Bu tabirin nerden kaynaklandığının bilinmediği ve halk tabiri olabileceği belirtilmiş. Aslı şudur. Cemaatle kılınmakta olan Dört rekatlı bir farzın son rekatına yetişen mesbuk İmam selam verdikten sonra kalktığı rekatin kıyamında zammı sure okuyacak, ve oturmadan kalkıp tekrardan fatiha ve zammısure okuyacak ve oturacak son rekate kalktığında ise zammısure okumayacak ve son oturuşunu yapıp selam verecek. Bu durum akılda kalması için oklavaya benzetilmiştir. Benzerliği şudur. son rekatte imama yetişen bir insanın İmamla kıldığı ilk rekat oklavanın bir ucu, kendi başına kıldığı son rekat diğer ucu olup bu ilk ve son rekatte zammı sure okunmaması nedeniyle oklavanın ince kalan uç taraflarına, arada zammı zureli olarak kılınan rekatler ise oklavanın ortada kalan şişkin kısmına benzetilmiştir.
- Tecvid
ben önceden tecvid ilmine pek dikkat edip öğrenmemiştim bunların namazı bozacağını bilmiyordum
o zaman ki şu hatalarım namazı bozar mı
ayn harfi yerine türkçedeki a harfini kullanmak
Fatiha Suresi`nde iyya kenesdain diye okumak(öyle öğrenmişim herhalde)
ha ve he harflerini he gibi okumak
- Sevâkıt-ı Fâtiha
Sevâkıt-ı Fâtiha nedir, hangi harflerden ibarettir, bu sure-i celilede niçin/hangi hikmet ve sebepten dolayı bulunmamışlardır?
- Fâtiha'daki manevi incelik ve denklem
Allah Teala Fâtiha'yı zâtı ile kulu arasında taksim mi etmiştir?
- "Kur'an-ı Kerim'in sırrı Fâtiha'da..." mı?
Hz. Ali'ye (k.v.) nisbet edilen "Kur'an-ı Kerim'in sırrı Fâtiha'da, Fâtiha'nın sırrı Besmele'de, Besmele'nin sırrı da başındaki 'B' harfindedir." sözünü açıklayabilir misiniz?
MollaCami.Com