Sorular | Soru sor

Helal çok önemli

Esselamu aleykum hocam yurtdışında yaşiyorum. Demir eksikliği çıktı bende 31 olmasi gereken 51. Bana sert kapsül verdiler, bende öğrendimki kapsüller ya sığırdam yada DOMUZDAN yapılıyormuş. Sığırdan desek yurtdışı helal kesim olacağını sanmıyorum alman şirketi. Bu durumda ne yapmaliyim kapsülleri 1 bucuk ay yutmam lazim. Acil yardim. Allah razi olsun.


Ve aleyküm selam.

Madem ciddi kuşkuların ve kaygıların var, araştır, sor-soruştur; biraz zahmete gir. Şüphe üzerine hüküm bina edilmez. Meseleyi kesin olarak öğren.

Neticede gerçekten durum senin kuşkularını doğrular nitelike ve kapsüller öyle ise; temizini ara, bul. Bulamazsan, bu noktada çare olarak benim aklıma gelen tek şey;

- Kapsül ilaç olmayıp sadece ilacı içinde barındıran bir mahfaza olduğuna göre, kapsülü deler-keser, içindeki ilacı öyle alırsın, derim... Tabii bunu da doktorunla görüşüp ona danışarak yaparsın. Belki bizim tahmin edip düşünemediğimiz sakıncalar olabilir. Ben tıp doktoru değilim.

Eğer tamamen çaresiz kalırsan, o zaman “Zaruretler haramları mubah kılar” fıkıh kaidesi girer devreye ve “zaruret miktarınca” o ilacı kullanmanda şer’î açıdan bir mahzur olmaz. Ama dikkat edeceksin; başka çaren kalmazsa bunu yaparsın ve zaruret miktarını, ihtiyaç sınırını aşmamaya özen gösterirsin.


hüküm, mubah, zaruret, helâl, şüphe, miktar, sığır, demir eksikliği, sert kapsül, domuz, helal kesim, alman şirketi, araştır, sor-soruştur,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

MollaCami.Com