Kefende hulle caiz mi?
Kefenleme hulle bezi diye bir bez varmıdır ölünün kefenlenme sırasında taharet yerine koyulan hulle bezi diye birşey varmıdır ? bunun konulması hakkında hadisi şerif varmı hükmü hükmü nedir
Anladığım kadarıyla, ölen kadını kefenlerken, avret yerine bez koymaktan söz ediyorsunuz. Böyle bir uygulama, sünnet üzere olması gereken kefene fazlalık olur; dolayısiyle bid’attir, caiz değildir, kaçınmak lazımdır.
Aşağıda genişçe anlatacağımız üzere “kefenlemede sünnet”i aşmamak gerekir. Zira sünnet miktarı olan kefenden daha fazlasını yapmak mekruhtur.
Gerek fıkıh kitaplarımızda gerekse hadislerde sizin söylediğiniz manada bir “hulle bezi”nden bahis yoktur.
***
Gelelim cenazelerin kefenlenmesi ile ilgili açıklamalara...
Ölünün kefenlenmesi üç şekilde olur:
1- "Sünnet üzere olan kefenleme". Bu, erkekler için Kamis, İzar ve Lifâfe'den ibaret olmak üzere üç kattır. Kadınlar için ise, bu üç parça ile beraber bir baş örtüsü ile bir göğüs örtüsünden ibaret beş kattır.
2- "Kefen-i Kifâye”: Erkekler için İzar ve Lifâfe olur. Kadınlar için de, bunlarla beraber bir baş örtüsü olur.
3- "Kefen-i Zarûre”dir ki; hem erkekler için, hem de kadınlar için yalnız bir kattır. Bu durumda ölü, bulunabilen bir parça elbiseye sarılır ve defnedilir. Fakat bir zaruret bulunmadıkça böyle bir kat kefen ile yetinilmez.
Kefenler mümkün olduğu kadar güzel ve ölünün varlığına uygun olmalıdır. Erkeklerin kefenleri, cuma ve bayram günlerinde, kadınların kefenleri de babalarını ziyaret edecekleri günlerde giydikleri elbiselere kıymet bakımından uygun bulunmalıdır. Bu bir ölçüdür. Sünnet miktarı olan kefenden daha fazlasını seçmek mekruhtur. Hele varisler arasında muhtaçlar veya çocuklar bulunursa, hiç benimsenemez.
Kefen hususunda, büluğ / erginlik çağına yaklaşmış erkek çocuklarla kız çocuklar, büluğ çağına ermiş büyükler hükmündedir. Henüz büluğ çağına yaklaşmamış çocukların kefenleri yalnız İzar ile Lifafe'dir; yahut bir kat olarak yapılır. Üç kat yapılması daha iyidir. [Bkz. Bilmen, Ö.N., Büyük İslâm İlmihali, Bilmen Yayınevi, İstanbul, 1966, Cenazelerin kefenlenmeleri bahsi, s. 251]
bid'at, kefen, hulle bezi, Sünnet üzere olan kefenleme, kefene fazlalık, Kefen-i Kifâye, Kefen-i Zarûre,