Sorular |
Soru sor
bid'at
- Kefende hulle caiz mi?
Kefenleme hulle bezi diye bir bez varmıdır ölünün kefenlenme sırasında taharet yerine koyulan hulle bezi diye birşey varmıdır ? bunun konulması hakkında hadisi şerif varmı hükmü hükmü nedir
- İlahi
Selamünaleyküm Hocam,
İlahiler müzik aletleriyle söyleniyor. Bunlar dine aykırı söz içermiyorsa haram değil midir ?
- Bid'at
bidad lerin hepsi sapıklıkmıdır bana bu konuyu hadislerle açıklarmısınız
- Bereket için
essalüm aleyküm .hocam benim size sorum .dinimizce fal veya benzer islere inanmak günahdir .benimsize sorum .bir evde paranin bereketi olsun diye .evdeki halinin altina bozuk para saklamak ve koymak ,evin bereketi veya paranin bereki olur anlami veya böyle bir ise inanmak dogru veya gercekmidir .ve dinimizde böyle bir olay veya vakka varmidir .ve inanmak ve yapmak günahmidir.
- Yılbaşı
Yılbaşı kutlamak caiz mi?
- Namazlara niyet
selamun aleykum, [ ismim saklı kalsın lütfen ]
ben vakit namazlarıma "niyet ettim Allah rızası için şu vaktin sünnetini kılmaya ", nafile namazlar içinse sadece "niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya" diye niyet ediyorum ve kalbimden geçiriyor, ayrıca dil ile söylemiyorum.
yanlış mı yapıyorum? yanlışsa doğrusu nasıl olmalı?
- Mum
mumu söndürürken üflemenin bir sakıncası varmı yoksa üflemek yerine sallayarak veya elle kapatarakmı söndürmeli
- Bid'atın kısımları ve nazar boncuğu
bidat nedir?bidati hasene ve bidati seyyieyi açıklarmısınız?nazar bu 2 kısımdan birine dahil olur mu?nazar boncuğunun hükmü nedir?
- Camilerde namazdan sonra topluca tessih çekmek
Hocam, camilerde veya cami dışında cemaatle kılınan namazdan sonra müezzin komutuyla topluca tesbih çekiliyor. ‘Bu uygulama Peygamber Efendimiz zamanında yoktu, sonradan ihdas edilmiştir, bunu yapmak bi’dattır’ diyenler var. İşin aslı nedir, açıklayabilir misiniz? Teşekkür ederim
- Kalbe gelen kötü şeyler
Selamun aleyküm. Hocam zaman zaman içimden kötü duygular geçiyor. Bunlardan dolayı sorumlu olur, hesaba çekilir miyim? Tşk ederim
- BİD'AT (KELİME MANASI VE DİNİ MANASI)
Bidat kelime manası ile sonradan ortaya çıkan şeydir.
Dini manası ile de: Peygamberimiz zamanınında sünnet ya da farz olmayan ve sonradan olan sünnet ve farz gibi gösterilen şeydir.
Yukarıdaki tanımlamalar tamamiyle bana aittir. Yanlış bilgi vermeme adına bunu diyorum.Bana göre diyorum çünkü bu konuda benim ilmim zayıf.
Beim tanımıma göre ezanı hoparlerle okumak bidat değildir. Ama biri çıksa deseki ezan hopörlerle okunamalıdır yoksa olmaz işte bu bidattır. Ya da birini evde halı üstünde namaz kılarak gören kişi hayır olmaz seccade kullanmalısın dese bu bidattır. Ancak daha temiz olması adına seccadede namaz kılmak bidat değildir. özetle. sünnette ve kuranda yeri olmayan ama bu sünnettir ve kuran da vardır diyerek şekilcilik yapmak ya da söylemde bulunmak bidattır. Yoksa hopörlerle ezan okumak niye bidat olsun ki tabiki peygamberimiz zamanında böyle bişe yoktu. Ancak ben bunu sünnetir ya da bu farzdır demiyorum ki. Ancak bu ve buna benzer bir çok şey hem ilmihallerde hem de çeşitli dini kitaplarda ve önemli alimler tarafından bidat olarak sayılıyor ve bidatın iyisi kötüsü olmaz deniyor. Ben de soruyorum o zaman mp3 de kuran dinlemek bidat değil mi yasin süresinden oluşan küçük kuranları yapıp satmak bidat değil mi bu alimler kuranın peygamberimiz zamanında kitap haline getirilmedini de biliyor . kuran daha sonra kitap haline getirildi peki bu da mı bidat. Bu şekil düşünmek tamamen saçmalık ve sapıklık olmaz mı? Peygamberimiz zamanında hopörler vardı da ezan okunma dı mı ? Bidat çok kötü bir şeydir çünkü sonu dalalettir. Dinde yapılan uydurmalar hurafe işler sadece kişiyi değil toplumu da helaka götürür. Ancak terside insanı cahilleştirir. Yani bidat olmayan bir durmunun bidat olarak gösterilmesi. Şimdi ne güzel tapletler var kolay taşınabilen ve saklanabilen ve bunda kuran da okumak mümkün şimdi buna bidat demek doğru olur mu? Sizden ricam beni ve bu mollacami.com okuyucularını bu konuda bilgilendirmeniz Allah sizden razı olsun.
- Niyet nedir, namazlara niyet dille mi kalple mi olmalıdır
Niyet nedir, nasıl olmalı? Sadece kalple mi, yoksa hem kalp hem dille mi yapılmalı? Büyük İslâm ilmihali'nde "kalb ile niyet etmekle beraber kişinin, 'şu vaktin farzını veya sünnetini kılmaya niyet ettim' demesi, daha iyidir. Bu şekilde, niyet edilmesi, muhtar (beğenilip seçlimiş) olan görüşe göre müstahaptır." deniliyor. Ayrıca "Dille niyet etmek bid'at"tir diyenler de var. Bu çetrefil meseleye açıklık getirebilir misiniz?
MollaCami.Com