Sorular |
Soru sor
Hanefî
- Hanefî ve Şâfiî mezheplerinin namazdaki farkları
şafi mezhebi ile hanefi mezhebinin namaz hakkındaki faklılıkları nelerdir?
- Nikahın şartları
\"Hanefide nikah şartları:
Bu şartların birincisi, Müslüman kızın Müslüman erkekle evlenmesidir.
Nikâhın ikinci şartı da, şahitlerin bulunmasıdır. Hanefî’de, şahit olarak, âkil ve baliğ Müslüman iki erkek veya bir erkekle iki kadının bulunması lazımdır.
Nikâhın üçüncü şartı, icap ve kabuldür. Yani sözleşmedir.
Bu üç şart yerine gelirse nikâh sahih olur. Mehir konuşulmasa da nikâh sahihtir, ama nikâhta mehir tespit edilmelidir. Duruma göre, mehir az veya çok istenebilir. Mehir vermek vacibdir.
Şafide nikah şartları:
1- Zevc (koca) Bunun Müslüman olması, hac veya umre için ihramda bulunmaması gerekir. Veli, zevç veya ikisinden birinin vekilinin veya zevcenin ihramda olduğu halde kıyılan nikah sahih değildir. Ayrıca erkeğin, evleneceği kadını; ismen veya şahsen tanıması ve onunla evlenmeye mani bir yakınlığının bulunmadığını bilmesi de lazımdır.
2- Zevce (hanım.) Bunun da hac veya umre sebebiyle ihramda bulunmaması gerekir. Ayrıca hanımın, başkasının nikahı altında bulunmaması da lazımdır.
3- Veli. Bunun Müslüman olması, hac veya umre için ihramda bulunmaması gerekir. Ayrıca velinin; akıllı, baliğ, erkek ve “adil” olması yani fasık olmaması da şarttır. Fasık olan veli tevbe ettiği zaman, anında kızını evlendirebilir.Kadından veli olmaz yani kadın; ne kendini ne de başka bir kadını evlendiremez. Velisiz nikah olmaz. Birinci derecedeki veli babadır. O yoksa veya velilik şartlarına sahip değilse, velilik, ondan sonraki yakınlara geçer. Babadan sonraki veliler sırayla şunlardır:
Babanın babası (dede).
Ana-baba bir kardeş.
Baba bir kardeş.
Ana-baba bir kardeşin oğlu.
Baba bir kardeşin oğlu.
Ana-baba bir amca.
Baba bir amca.
Ana-baba bir amcanın oğlu
Baba bir amcanın oğlu.
4- İki şahit. Bunların; Müslüman, akıllı, baliğ, ve erkek olmaları gerekir. Ayrıca; işitme, konuşma ve görme organlarının sağlam olması lazımdır.Şahitlerin, nikah akdini yapan tarafların konuştuklarını anlamaları ve akdin yapıldığı tarihi, saatine ve lahzasına kadar zaptetmeleri gerekir.
5- Akid. \"
Soruma gelince; Yukarıdaki şartlar doğrumudur? Nikahımı hanefi ve şafiye göre kıldırmak istiyorum. Şafide velinin fasık olmaması gerekir deniyor. Sitede \"İçki-kumar-faiz, yalan ve gıybet gibi fiilleri işleyen kimselere fâsık denir. Bu arada toto-loto, piyango da birer kumar olduklarından, bunların haram olduğunu bile-bile işleyen kimselere de fâsık olur\" deniyor.
Benim velim 5 vakit namaz kılmıyor, nadiren sabah namazını kılıyor, içki-kumar-faizi yok ama yalanını gıybetini bilemem. Arada loto oynuyor. Babam velilik şartlarına sahip değil yerine listede yazandan hiçbiri de şartlara uymuyor. Bu devirde fasık olmayan, yalan, gıybet işlemeyen bulunabilirmi? 5 vakit namazını kılmaya çalışan en yakınım olarak annemin babası birde dayım ama dayım daha fazla ilim sahibi gibi, bir dönem Kuran Kursunda kalmış. Dayım haramlardan sakınmaya, farzları yapmaya çalışıyor. Arada namazlarını kaçırıyormu bilmiyorum, yalanı gıybeti varmı bilmiyorum. Dayım nikahımda velim sayılabilirmi?
- ilmihal, hürmeti müsahere
Selamünaleyküm Hocam,
Dinimi hangi ilmihalden öğrenmemi tavsiye edersiniz?
Kısmetse evlenicem. Hürmeti müsahere diye birşeyin dinimizde hanefi mezhebinde olduğunu öğrendim. Dini nikahımı hürmeti müsahere oluşmaması için hem hanefi hem şafiye göre kıldırmak istiyorum, tedbir almak istiyorum yoksa evliliğim süresince vesveseye düşebilirim. Sizce nikahta böyle bir istekte bulunmam eşim ve ailesi tarafından tepki çekebilirmi daha söylemedim?
- İmam-ı Rabbani Hz.lerinin mezhebi
hocam selam aleyküm mektubatı şerifede kıyamet alametlerinden hz isanın dünyaya indirilişinin olacağı ve hz isa ile imamı azam hz lerinin fıkhi uygulamalarının birebir muafık olacağı bilgisini aldım.mektubatı şerifenin müellifi olan imamı rabbani hz leri hangi mezhebe bağlı idi
- Namaz
Hocam. Ben hanefi mezhebindeyim ama namaz kılarken sünnet olduğu için rukuya giderken ve rukudan doğrulurken ellerimi kaldırıyorum. Ama tepkiler aldım kimisi uygun kimisi uygun değildir diyor kafam karıştı. Bu işin doğrusu nedir ben yappama devam edeyimmi yoksa bırakayımmı. Hanefi mezhebinde çıktın diyenler var gerçekten çıktım mı. Bu işin aslı nedir. Selamet ile
- Namazda kaza ve sünnete birlikte niyet
salamun aleykum ve reh ve bere.xocam sizden sorum islam ahlaki kitabinda 206-ci cildindayazilidirki(senelerce namaz kilmamish olanlar 4- vakt namazin sunnetlerini kilarken hem ovaktin ilk kazaya kalmish farzini kaza etmege hemde ovaktin sunnetini eda etmege niyat etmelidir.boyle niyat ederse hem kaza hem de sunnet kilmish olur.)sunneti terk etmish olmaz.bu doqrumudur.allah razi olsun.hakiket kitabevi yayinlari no_4
- Hayız ve mezhepler
hocam a)) birisinin karısının adeti genelde 7 gün sürdüğü halde 5. gün biterse ve o gün abdest alıp ilişkiye girerlerse hakkında bir sorum vardı, hanbeli, maliki ve şafiilerin görüşü caizdir yönündemi??? b))bu konuda sizin görüşünüz nedir hocam??
c sorusu))hanefi mezhebinin içtihatlerine göre hareket eden bir çift helaldir/caizdir deyip yukarıdaki misaldaki yada benzeri durumlarda kan kesildi temizlik dönemine girildi uygun bir süre ( en az temizlik süresi ne kadarsa hanefilerde) kan gelmeyecek diye ilişkiye girdi ve kan gelmedi bu durumda küfre düşmüş müdür?? not: yukardaki yada benzeri durumlarda helal/caizdir ama hayızlı yada loğusa kadınla ilişkiye girmek haramdır derse..
not: hocam sorumun cevaını lütfen emailimede atın
- Süt kardeşlik
ben hanifi mezhebine mensubum benim annem benim amcamın kızını bir defa emzirmiş ama biz evlenmeyi düşünüyoruz diğer mezheplerdede süt emme hükmü farklı imam şafinin dellil aldığı haramları sabit kılan beş emme bu peygamberimiz hz.muhammed s.a.s gelen vahiy söz konusu mezhep değiştirmeden bu hükme uyup evlenebilirmiyim şimdiden allah razı olsun ve allahın rahmet ve bereketi üzerinize olsun
- Ağızda dolgu varsa başka mezhebi taklit gerekir mi?
selamün aleyküm.hocam ağzımda yani dişlerimde dolgu var.ve bazı hocalarımız gusülde namaz abestdinde ve namazda diğer mezheblerin taklit edilmesi gerektiğini söylüyor eğerki ağızda dolgu varsa.ve bu mezhepleri teklit edenler namazlarıda taklit ettiği mezhebe göre kılmaları yani şartlarına uymaları gerekiyor diyor.ne yapmam gerekitiğini şaşırdım taklit etmeyip hanefiye göre devam edebilirsin diyen de var yok olmaz taklit caizdir diyende var. bu cahil aklım karıştı 30 yaşındayım ve namaza başlıcam başlayamıyorum ne yapmam gerekiyor allah rızası için bi yardım .
- Emzirme II
bu size sorduğum mevzu hanefi mezhebi hariç diğer 3 mezhebe göre hükmü nedir bu çiftin mezhep değiştirip bir araya gelme ihtimali varmı bu çift gerçekten zihnen ve bedenen yıprandılar gözlerimizin önünde eriyorlar. halasının kızıyla evlenip babaannesinin ribağ ettiğini öğrenip eşinden ayrıldı. bir araya gelebilirlermi süt dayı oluyormu olmuyormu 4 mezhebe göre hükmü ne olur saygılarımla bilginize arz ederim hocam.
- İBADETLERDE NİYET VE MEZHEP
Ben mezhep kavramını çok sonradan öğrenenlerdenim. Hanifi mezhebindenim. Daha doğrusu ibadetlerimdeki kurallar ona göre olunca hanifi mezhebindenim diyorum. Yoksa seçerek yaptığım bir şey değil. SORUM ŞU bu zamana denk ve şimdide ben ibadetlerimde ve niyetlerimde mezhep belirtmiyorum belirtmeme rağmen tabiki hanifi mezhebine uyduğum gerçek bu bağlamda niyetlerimde mezhep dememe gerek varmı? Sözel niyet olmadığına göre kalbimden niyet ettim hanifi mezhebine göre öğle namazını kılmağa dememe gerek varmı? Yoksa sadece niyet ettim abdest almağa yada vaktin öğle namazını kılmağa demem yeterlimidir? Şİmdiden çok teşekkürler
- Süt kardeşliğinde evlilik için mezhep değiştirilebilir mi?
Bir defa süt emen kişi Hanefî mezhebinden Şâfiî mezhebine geçerek evlenmek doğru olur mu?
- Namazlarda cem'-i takdim ve cem'-i te'hir...
Bu mevsimde buralarda (Hollan'da) gece 01.30 civarı yatsı oluyor. Bu vakitte de camiler teravihlere açılamıyor tabi ki..
Tervihsiz camiler ne kadar mahzun oluyor..
12 yaşında bir talebemiz akşam 01.30-11.00 arası yatıyr 01.00'de tekrar kalkıyor. Önce yatsı namazını, 15-20 dakika sonra da sabah namazını (gece 02.00'da) kılıyor tekrar uyumaya çalışıyor. Sabah 06.30 gibi de okul için kalkması gerekiyor. 2 civarı yatıyor.
Bu tempoya 1-2 gün ancak tahmmül edebiliyorlar. Sonra büyük sıkıntılar oluşuyor. Ya namaz kılarken uyuya kalıyorlar ya da okulda masada uykuya dalıyorlar...
Tabii bu da kursların gözetim altında bulundurulmasına sebep oluyor.
Aynı durum çalışan insanlar için de mevzuu bahis..
4-5 aylık bu dönemde diğer mezhepleri taklit edebilirler mi? Mesela Mâlikîler meşakkate binaen cem' yapıyorlar.
Şâfiîler gecenin üçte birinden ileriye yatsı namazı geçmez deyip kılıyorlar!!!
Diyanet'i biliyorsunuz; senein tamamında akşamdan 1.20 dakika sonra kılıyor yatsıyı..
Bu 4 aylık müddet zarfında Hollanda'da meşekkate binaen diğer mezheblere uyulabilir mi? Bir hal çaresi var mıdır?
Bu hususta zat-ı alinizin görüşlerini almak istiyorum.
Buradada hocalar arasında tartışılıyor
ama kimsede bu konuda derin bir bilgi yok.
.....
Bu mesajı, sizin şu makalenizi okuyunca yazma cüretini buldum kendimde.. Mert Demir - Hollanda
***
Yatsı namazını gece yarıdan sonraya bırakmak mekruhtur
Dilerseniz sözü hiç uzatmadan, mevzu ile ilgili ikinci bin yılın müceddidi İmâm-ı Rabbânî Ahmed el-Fârukî es-Serhendî (k.s.) hazretlerinin ikaz ve hatırlatmalarına kulak verelim.
“Gece namazına kalkmaya vesile olması için, yatsı namazını gecenin son yarısına bırakmak, cidden kabul edilmeyecek bir husustur.(1)
“Hanefî âlimlerince, yatsı namazını bu vakitte edâ etmek mekruhtur. Onlar bu kerâhati, tahrîmî mekruh olarak kabul etmişler; yatsı namazının, gecenin ilk yarısına kadar kılınmasını mubah, ondan sonraya (yani imsak vaktine kadar) bırakılmasının mekruh olduğunu söylemişlerdir. Mubahın karşılığı olan mekruh da, harama yakın olan mekruhtur. Şâfiîlere göre ise, yatsı namazını o vakitte edâ etmek (kerâhetle dahi) câiz değildir.
“Bu işi (yatsı namazını geciktirmeyi); gece ibadetine kalkmaya sebep, mânevî zevklerin husûlüne ve o vakitte cem‘iyyete(2) vesîle olması için yapmak, cidden kerih (çirkin bir davranış olarak) görülmüştür. Zira bu maksat için sadece vitir namazını tehir etmek kâfidir, hatta bu tehir müstehaptır. Böylece, müstehap olan bir vakitte vitir kılınmış, uyanıklık ve gece kıyâmından maksat da elde edilmiş olur.
“O halde münasip olan; bu ameli, yani yatsı namazını gece yarısından sonraya erteleme işini terk etmek ve (o vakitte kılınan) geçmiş yatsı namazlarını kaza etmektir. İmâm-ı A‘zam-ı Kûfi (rh.), abdestin âdâbından bir edebi terk ettiğinden dolayı, kırk yıllık namazı kaza etmiştir...”(3)
DİPNOTLAR
(1) Gece yarısı, içinde bulunduğumuz günün öğle namazı vaktinin giriş saatidir. Yani gecenin yarısı ile gündüzün ortası birbirine mütenazır/simetridir. Mesela öğle namazı vakti saat 12:00'da giriyorsa, geceliyin saat tam 12:00 (24:00)'yi gösterdiğinde o vakit gecenin ortasıdır. Ancak ibadet vakitlerindeki temkin de gözönüne alınarak en az bu saatten 10 dakika öncesine kadar yatsı namazı kılınmış olmalıdır. Aksi takdirde yani belirtmeye çalıştığımız bu vakitten sonra kılınan yatsı namazı mekruh olur.
(2) Cem‘iyyet, derli toplu, düzenli ve huzurlu olma demektir. Tasavvufta ise, mâsivâdan yani Hak’tan gayri her şeyden yüz çevirme ve dikkati sadece Allah Teâlâ’ya teveccüh noktasında toplamadır. Kalbin huzursuz ve dağınık halde olmaması, insanın zihnen ve kalben kendisini tamamen Hakk’a vermesidir. (Abbâdî, Kutbuddîn Ebu’l-Muzaffer, Sûfînâme, Tahran, 1347, s. 173)
(3) el-Mektûbat, İmâm-ı Rabbânî, 1, 29. Tabii buradaki "kaza etmek" hükmü işin takva yönüyle alakalıdır. Meseleyi fetva yönüyle düşündüğümüz zaman, gece yarısından sonra kılınan yatsı namazı kerâhetle birlikte caizdir, eda edilmiş sayılır. Ancak takva sahibi mü'minler, İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin buyurduğu, İmâm-ı A'zam hazretlerinin uyguladığı gibi, bu şekilde yani kerâhet vaktinde veya âdâba riayet etmeden kıldıkları namazları, onların bu ihtiyatlı görüşlerine uyarak kaza ederler. Yoksa fıkıh ve fetva açısından o vakitte kılınan yatsı namazı, mekruh olmakla birlikte kişiyi o namazın borcundan kurtarır. Fakat sevap adına bir şey elde edemez. Çünkü bu davranış, aynen ikindiyi güneşin kızıllaşma anına kadar bırakmaya benzer ki, harama yakın bir iş yapmış olur. Bununla birlikte tabii ki kazaya bırakılmamalı, mutlaka kılınmalıdır.
- Necasetin dağılması...
elbisemize pis su bulaşıp kuruyunca sonradan oraya su dökülüp el ayası kadar yeri ıslatınca necaset el ayası kadar yeri işgal etmiş olur mu
- Mezhepler...
Selamun aleyküm hocam,
Mezhep değiştirmek diye bişey var mıdır?Mesela Şafiî mezhebinden Hanefî mezhebine geçmek istediğmz zaman herhangi bişey (mesela niyet etmek gibi) yapmak gerekiyor mu? Slm ve dua ile...
- Hac'da tavaf, Şâfiîler ve abdest meselesi
Selamun aleyküm hocam, bir sorum olacaktı, bildiğimize nazaran Şafii mezhebine göre kadına dokununca abdest bozuluyor, fakat hacda tavaf esnasında bundan korunmak nerdeyse imkansız, bu durumda Şafii birinin ne yapması, nasıl davranması gerekir? AEO
- Mezhep Değiştirmek
Hocam Selamün aleyküm.. Bir sualim olacak, cevaplarsanız veya bununla ilgili bir paylaşım yaparsanız memnun olurum. Bir mezhebten diğerine geçiş hangi hallerde câizdir, bir o mezhebe bir bu mezhebe geçmek, mesela Hanefî iken Şâfiîî’ye geçmek, 6 ay sonra tekrar değiştirmek vs vs.. Şimdiden teşekkürler.. Cengiz Özdemir
MollaCami.Com