Sorular |
Soru sor
mekruh
- Hanefî ve Şâfiî mezheplerinin namazdaki farkları
şafi mezhebi ile hanefi mezhebinin namaz hakkındaki faklılıkları nelerdir?
- Yemek âdâbı
Yemekte sıcak olan yemeğe üfleme neden mekruhdur, bununla alakalı aciklama yapar misiniz Teşekkürler..
- Oruç
sülük ve ozon tedavisi orucu bozarmı..
- Abdestte vilâ
Bir bayan arkadaşın abdest alırken yer zaruretinden dolayı ayaklarını yıkamadığını ama daha uygun bir yere geçerek ayaklarını yıkayarak abdestini tamamladığını söylüyor.
Sorum şu, abdest alırken ayakların geç yıknaması caiz midir sakınca doğurur mu ?
- Gümüş bileklik
erkekler gümüş bileklik takabilirmi
- Harama bakmak
Selam Aleykum Hocam Ben Ergenliği Zirvede Yasayan Biriyim Hocam Malum İnternet De herşey Var ... Hocam ben Yemin Ettim İnternette Öyle Kötü Seylere Girmemeye Kendime Ettim AmA Dayanamı Yorum Ne Yapmam Lazım ?
- Sakal
Erkeklerin sakallarini tamamen tras etmesinin hukmu nedir?
- Ka'dede Tahiyyat okurken işaret parmağını kaldırmak
Tahiyyat okurken şahadet parmağını kaldırmak mahzurlu mudur?
- Tırnak kesimi
Tirnaklarimizi hangi gunler kesmeliyiz bazi gunlerin sakincali oldugunu isitmistim hakikati nedir??
- Namaz
secdede gözler kapanır mı ?
- İSTİMNA BİL YED
MUHTEREM HOCAM;İSTİMNA BİL YEDİ DİĞER ADIYLA MASTÜRBASYON ZARARLIMIDIR.İLERİDE EVLENDİĞİMİZDE BİZE SIKINTI VERİRMİ.TIBBEN ZARARI VARMIDIR.BAZI DOKTORLAR MASTÜRBASYON YAPILMASINI TAVSİYE EDİYOR LAR.TEŞEKKÜR EDERİM.
- Ayna
aynaya karşı namaz kılmak caiz mi?kılınmazsa neden kılınmaz?aynaya bakılmaz diye birşey var mı?
- Gelinin kırmızı kuşak takması günah mı
Selamünaleyküm. Hocam gelinin kırmızı kuşak takmasının günah olduğu aklımda kalmış. Kız kardeşimin düğününde ben taktırmadım.
Tabii ki bana da kızdılar. Bunun hükmü nedir. Teşekkür ederim.
- Kadınların camiye/cemaate gitmeleri
Hocam, hanımların camilere gidip gitmemeleri hakkında dinimizin hükmü nedir? Cevabınız için şimdiden tşk. Naime Buse Çiğdemdere - İstanbul
- Giyim
Sarı kırmızı renk elbise giyinmek erkeğe mekruh mu hayvan resimli elbise mekruh mu küçücük bi kısmında gözüksede mi hayvan figürü
- Süt kardeşliğinde evlilik için mezhep değiştirilebilir mi?
Bir defa süt emen kişi Hanefî mezhebinden Şâfiî mezhebine geçerek evlenmek doğru olur mu?
- Namazlarda cem'-i takdim ve cem'-i te'hir...
Bu mevsimde buralarda (Hollan'da) gece 01.30 civarı yatsı oluyor. Bu vakitte de camiler teravihlere açılamıyor tabi ki..
Tervihsiz camiler ne kadar mahzun oluyor..
12 yaşında bir talebemiz akşam 01.30-11.00 arası yatıyr 01.00'de tekrar kalkıyor. Önce yatsı namazını, 15-20 dakika sonra da sabah namazını (gece 02.00'da) kılıyor tekrar uyumaya çalışıyor. Sabah 06.30 gibi de okul için kalkması gerekiyor. 2 civarı yatıyor.
Bu tempoya 1-2 gün ancak tahmmül edebiliyorlar. Sonra büyük sıkıntılar oluşuyor. Ya namaz kılarken uyuya kalıyorlar ya da okulda masada uykuya dalıyorlar...
Tabii bu da kursların gözetim altında bulundurulmasına sebep oluyor.
Aynı durum çalışan insanlar için de mevzuu bahis..
4-5 aylık bu dönemde diğer mezhepleri taklit edebilirler mi? Mesela Mâlikîler meşakkate binaen cem' yapıyorlar.
Şâfiîler gecenin üçte birinden ileriye yatsı namazı geçmez deyip kılıyorlar!!!
Diyanet'i biliyorsunuz; senein tamamında akşamdan 1.20 dakika sonra kılıyor yatsıyı..
Bu 4 aylık müddet zarfında Hollanda'da meşekkate binaen diğer mezheblere uyulabilir mi? Bir hal çaresi var mıdır?
Bu hususta zat-ı alinizin görüşlerini almak istiyorum.
Buradada hocalar arasında tartışılıyor
ama kimsede bu konuda derin bir bilgi yok.
.....
Bu mesajı, sizin şu makalenizi okuyunca yazma cüretini buldum kendimde.. Mert Demir - Hollanda
***
Yatsı namazını gece yarıdan sonraya bırakmak mekruhtur
Dilerseniz sözü hiç uzatmadan, mevzu ile ilgili ikinci bin yılın müceddidi İmâm-ı Rabbânî Ahmed el-Fârukî es-Serhendî (k.s.) hazretlerinin ikaz ve hatırlatmalarına kulak verelim.
“Gece namazına kalkmaya vesile olması için, yatsı namazını gecenin son yarısına bırakmak, cidden kabul edilmeyecek bir husustur.(1)
“Hanefî âlimlerince, yatsı namazını bu vakitte edâ etmek mekruhtur. Onlar bu kerâhati, tahrîmî mekruh olarak kabul etmişler; yatsı namazının, gecenin ilk yarısına kadar kılınmasını mubah, ondan sonraya (yani imsak vaktine kadar) bırakılmasının mekruh olduğunu söylemişlerdir. Mubahın karşılığı olan mekruh da, harama yakın olan mekruhtur. Şâfiîlere göre ise, yatsı namazını o vakitte edâ etmek (kerâhetle dahi) câiz değildir.
“Bu işi (yatsı namazını geciktirmeyi); gece ibadetine kalkmaya sebep, mânevî zevklerin husûlüne ve o vakitte cem‘iyyete(2) vesîle olması için yapmak, cidden kerih (çirkin bir davranış olarak) görülmüştür. Zira bu maksat için sadece vitir namazını tehir etmek kâfidir, hatta bu tehir müstehaptır. Böylece, müstehap olan bir vakitte vitir kılınmış, uyanıklık ve gece kıyâmından maksat da elde edilmiş olur.
“O halde münasip olan; bu ameli, yani yatsı namazını gece yarısından sonraya erteleme işini terk etmek ve (o vakitte kılınan) geçmiş yatsı namazlarını kaza etmektir. İmâm-ı A‘zam-ı Kûfi (rh.), abdestin âdâbından bir edebi terk ettiğinden dolayı, kırk yıllık namazı kaza etmiştir...”(3)
DİPNOTLAR
(1) Gece yarısı, içinde bulunduğumuz günün öğle namazı vaktinin giriş saatidir. Yani gecenin yarısı ile gündüzün ortası birbirine mütenazır/simetridir. Mesela öğle namazı vakti saat 12:00'da giriyorsa, geceliyin saat tam 12:00 (24:00)'yi gösterdiğinde o vakit gecenin ortasıdır. Ancak ibadet vakitlerindeki temkin de gözönüne alınarak en az bu saatten 10 dakika öncesine kadar yatsı namazı kılınmış olmalıdır. Aksi takdirde yani belirtmeye çalıştığımız bu vakitten sonra kılınan yatsı namazı mekruh olur.
(2) Cem‘iyyet, derli toplu, düzenli ve huzurlu olma demektir. Tasavvufta ise, mâsivâdan yani Hak’tan gayri her şeyden yüz çevirme ve dikkati sadece Allah Teâlâ’ya teveccüh noktasında toplamadır. Kalbin huzursuz ve dağınık halde olmaması, insanın zihnen ve kalben kendisini tamamen Hakk’a vermesidir. (Abbâdî, Kutbuddîn Ebu’l-Muzaffer, Sûfînâme, Tahran, 1347, s. 173)
(3) el-Mektûbat, İmâm-ı Rabbânî, 1, 29. Tabii buradaki "kaza etmek" hükmü işin takva yönüyle alakalıdır. Meseleyi fetva yönüyle düşündüğümüz zaman, gece yarısından sonra kılınan yatsı namazı kerâhetle birlikte caizdir, eda edilmiş sayılır. Ancak takva sahibi mü'minler, İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin buyurduğu, İmâm-ı A'zam hazretlerinin uyguladığı gibi, bu şekilde yani kerâhet vaktinde veya âdâba riayet etmeden kıldıkları namazları, onların bu ihtiyatlı görüşlerine uyarak kaza ederler. Yoksa fıkıh ve fetva açısından o vakitte kılınan yatsı namazı, mekruh olmakla birlikte kişiyi o namazın borcundan kurtarır. Fakat sevap adına bir şey elde edemez. Çünkü bu davranış, aynen ikindiyi güneşin kızıllaşma anına kadar bırakmaya benzer ki, harama yakın bir iş yapmış olur. Bununla birlikte tabii ki kazaya bırakılmamalı, mutlaka kılınmalıdır.
- Necasetin dağılması...
elbisemize pis su bulaşıp kuruyunca sonradan oraya su dökülüp el ayası kadar yeri ıslatınca necaset el ayası kadar yeri işgal etmiş olur mu
- Sahibinin rızası bilinmeyen yerde namaz kılmak
bir yerde namaz kılarken sahibinin rızası olmaması ihtimali varsa orada namaz kılmak günah olur mu veya orada kalmak
- Haram içecekler satan işletmelerden alış-veriş...
Soru: Alkollü içki satan kurum ve işletmelerden, dükkan ve marketlerden, içki hariç, alışveriş yapmak caiz midir? Tşk ederim
- Yatsının müstehap ve kerahet vakti…
Hocam, yatsı namazının vakti ne girer ne zaman çıkar, ayrıca yatsının kerahet vakti var mıdır?
- Büluğ çağına ermemiş çocuğun okuyacağı ezan tekrar edilir
Hocam, çocuk yaştakilerin ezan okuyup kamet getirmeleri caiz midir? Tşk ederim
- Sakal meselesi ya da sakal tıraşı olmak veya sakal bırakmanın dinimizdeki hükmü
Hayırlı akşamlar hocam; size bir sorum olacak: Çoğu hocalarımız, mü’min kardeşlerimiz sakal bırakmıyor. Benim eşim, ‘neden bunlar sakal bırakmıyorlar’ diye sorup duruyor. Çok yanlış buluyormuş bu durumu.. Cevap verirseniz çok sevinirim. Hanife Korkmaz - Facebook
- Namazda gözleri yummak, göğe doğru veya sağa-sola bakmak
Namazda tam huzû ve huşûyu elde edebilmek, ilahi irtibatı sağlayabilmek, Allah'tan başkalarıyla olan ilişkiyi kesebilmek için gözlerimizi yummakta bir mahzur/sakınca var mıdır? Gene gözlerimizle semaya doğru ya da sağa-sola bakmak, boynumuzu çevirerek etrafımıza bakınmak namazı bozar mı?
MollaCami.Com